Ga naar de inhoud
Veel Duitsers

Druk paasweekend voor de boeg: miljoen buitenlandse toeristen verwacht

Toeristen bezoeken de Keukenhof op een zonovergoten lentedag. Beeld © ANP

Het wordt rond Pasen druk in Nederlandse hotels, vakantieparken en campings. Die verwachten komend weekend ongeveer een miljoen buitenlandse toeristen, 150.000 meer dan vorig jaar. Twee derde van de bezoekers komt uit Duitsland, een kwart uit België.

Dat schat het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Hotels, vakantieparken en campings ontvangen daarnaast zo'n 350.000 gasten uit eigen land.

Strand, tulpen en musea

Volgens het NBTC is grote drukte te verwachten aan de kust en in de Bollenstreek, waar de tulpen, hyacinten en andere bloemen in bloei staan. Verder verwacht NBTC dat veel toeristen musea zullen bezoeken. 

In diverse steden zijn momenteel tentoonstellingen en activiteiten die draaien om Rembrandt en de Gouden Eeuw: Amsterdam, Den Haag, Middelburg, Delft, Haarlem, Leiden, Dordrecht, Hoorn en Enkhuizen hebben dat thema samen omarmd.

Foto's maken tussen de tulpen? Daarmee maak je ze alleen maar kapot

02:08

'Herhaalbezoekers'

Het merendeel van de Duitse en Belgische toeristen is recent nog in Nederland geweest. Het NBTC richt zijn marketingpijlen nadrukkelijk op die groep 'herhaalbezoekers'. "Deze toeristen staan open voor het ontdekken en ervaren van nieuwe plekken in ons land'', zegt directeur Jos Vranken.

Volgens de berekeningen van de promotieorganisatie zullen alle toeristen en dagjesmensen samen zo'n 800 miljoen euro uitgeven. Meer dan de helft van dat bedrag komt van Nederlanders die uitstapjes maken in eigen land.

Toerisme
Lees ook:
Toerisme bijna net zo belangrijk voor de BV Nederland als de bouw

Drukte op Schiphol

Ook op Schiphol wordt het druk. Naar verwachting reizen er komende meivakantie 5,4 miljoen passagiers via Schiphol. Vanaf vrijdag is het extra druk op de luchthaven en dat duurt tot en met 13 mei. Vorig jaar zag Schiphol in dezelfde periode 5,2 miljoen mensen voorbij komen.

Reizigers wordt geadviseerd zich voorafgaand aan hun reis goed te informeren over hun vlucht. Volgens de zegsman zijn er zoals gebruikelijk maatregelen getroffen om de drukte in goede banen te leiden. De meeste mensen weten inmiddels dat het druk is en houden daar rekening mee, weet hij.

'Kom niet te vroeg'

"Zorg dat je goed bent voorbereid. Wees op tijd, maar niet te vroeg'', aldus de woordvoerder. Voor vluchten binnen Europa geldt dat mensen er twee uur van tevoren moeten zijn en voor buiten Europa staat drie uur. "Eerder heeft geen zin, want dan zijn de incheckbalies nog niet open.''

Wie naar een land vliegt dat buiten het Schengengebied ligt, hoeft niet langer zijn vloeistoffen uit de handbagage te halen. Door de inzet van CT-scanners is dit niet meer nodig.