Te gevaarlijk

Gemeenten durven het niet aan: steeds meer traditionele paasvuren afgelast

19 april 2019 11:07 Aangepast: 12 augustus 2019 16:15
Een paasvuur vorig jaar in het Overijsselse Dijkerhoek. Beeld © ANP

De afgelopen dagen zijn op steeds meer plaatsen de traditionele paasvuren afgelast. Gemeentes durven het niet aan nu fase 2, het hoogste waarschuwingsniveau voor natuurbranden, van kracht is.

Het gevaar voor natuurbranden maakt dat de brandweer in veel gevallen adviseert om geen toestemming te geven voor de traditionele vuren, die in Noord- en Oost Nederland traditioneel in het paasweekend worden ontstoken.

Daar komt nog bij dat een aantal vuren sowieso al niet aangestoken zou worden dit jaar, want steeds meer organisaties durven de verantwoordelijkheid voor zo'n groot vuur niet meer aan. Voor sommige organisaties was het vreugdevuur dat helemaal mis ging in Scheveningen, de aanleiding om er mee te stoppen.

Razendsnel een nieuwe bult stapelen

In het Overijsselse Espelo, waar traditioneel een enorme paasbult in de brand wordt gestoken, sloeg de schrik ze om het hart toen fase 2 werd afgekondigd. Na overleg met de gemeente Rijssen-Holten komt er toch een paasvuur. Maar dan wel in aangepaste vorm.

"We hebben afgesproken dat de bult maximaal 8 meter hoog is en 500 kub hout bevat. Dat betekent dat we nu snel een nieuwe bult aan het bouwen zijn, de vorige was veel hoger. Het is niet haalbaar om die nu nog af te breken. Dus dat voeren we later af, nu maken we snel een nieuwe."  Dat zegt bouwer Arjan Stevens, die dus nog druk aan het stapelen is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Drie plaatsen schrappen paasvuur na vuurregen Scheveningen'

'Het gaat al tientallen jaren goed'  

Voor een wedstrijd met 'concurrent'  Dijkerhoek, een ander buurtschap in dezelfde gemeente, is dit jaar geen plaats. De maximale hoogte is een harde eis, daarnaast moet de omgeving van de bult nat gehouden worden.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten legt uit waarom hij er voor kiest de vuren door te laten gaan:  "Voor de hoge bult zijn de risico's te groot. Maar een hoogte van 8 meter is verantwoord. We hebben niet gekeken naar Scheveningen, maar naar onze eigen voorschriften. We hebben hier al tientallen jaren paasvuren en het gaat altijd goed. Het is fijn dat we de traditie van de paasvuren kunnen behouden."

Verantwoordelijk voor 300 kinderen

Waar ze in Dijkerhoek en Espelo vol enthousiasme verder bouwen, wordt op andere plaatsen teleurgesteld gereageerd op het feit dat al het werk voor niks is geweest. De organisatie van het paasvuur in Klein Dochteren in de gemeente Lochem gaf er al eerder de brui aan: "We willen de verantwoordelijkheid niet meer. Er komen hier elk jaar 300 kinderen, je wil niet dat die wat overkomen. We hebben dit besluit al genomen voor de brand in Scheveningen." zegt organisator Anke Lueks.

"Zo erg als Scheveningen hebben we het niet gehad, maar een aantal jaren geleden was code rood afgegeven en mocht het vuur niet aan. Toen heeft iemand die bult toch in de fik gestoken. De brandweer is vervolgens komen blussen en dat betekent dat die hele bult moet worden ingeleverd als chemisch afval. Dat zijn gevaren en kosten die je niet wil. Al is de traditie nog zo mooi."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buurtschap Dijkerhoek heeft het grootste paasvuur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore