Enorm populair

Bijna-uitverkocht Ziggo Dome voor Michelle Obama: 'Ik ben groot fan'

17 april 2019 16:46 Aangepast: 18 april 2019 07:36
Michelle Obama tijdens haar tour in Londen in december. Beeld © AFP

Ze had geen moment twijfel: Daniêle Bakker wilde haar per se zien. Vanavond staat voormalig first lady Michelle Obama in een nagenoeg uitverkocht Ziggo Dome om te vertellen over haar persoonlijke leven. Bakker is erbij: "Het lef dat ze toont in alles wat ze doet, dat wil ik zien."

Bijna elfduizend kaarten zijn verkocht voor de lezing van Michelle Obama ter promotie van haar autobiografie Becoming. Opmerkelijk veel voor iemand die niet zingt of een comedyshow neerzet, maar praat over obstakels die ze moest overwinnen in haar leven. "Voor ons is een optreden als dit ook nieuw", zegt een woordvoerder van organisator Mojo.

Het bezoek aan Amsterdam is onderdeel van haar Europese tour. Behalve Amsterdam bezoekt Obama ook Kopenhagen, Oslo, Londen, Stockholm en Parijs. Opvallend is dat ze erop stond dat iedereen de avond zou kunnen bijwonen. "Ze wilde dat ook minder bedeelden de kans hadden om erbij te zijn", zegt een Mojo-woordvoerder. De kaartjes varieerden in prijs van 40 tot wel 1000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Michelle Obama vertelt haar verhaal in Ziggo

Daniêle Bakker Daniêle Bakker

Vrouw in mannenwereld

Toen Daniêle Bakker hoorde dat Michelle Obama naar Nederland zou komen, kocht ze direct een kaartje. Ze vindt het 'ongelooflijk knap' hoe de voormalig first lady zich heeft weten te neer te zetten als doortastende vrouw in een wereld die wordt gedomineerd door mannen. "Ze is als meisje uit de achterbuurt advocaat geworden en uiteindelijk op dit niveau terechtgekomen. Dat is heel inspirerend."

De moed, de lef die Michelle Obama heeft getoond, kan Bakker zelf ook verder brengen, denkt ze. Zijzelf werkt ook in een mannenwereld, als commercieel manager bij een bouwbedrijf. "Vrouwen in de bouwwereld worden door sommigen anders aangekeken. Vooral oudere medewerkers zijn soms sceptisch. Maar het kan ook een voordeel zijn. Ik heb juist ook andere eigenschappen."

Mariëlle Krouwel Mariëlle Krouwel

Haar stijl

Mariëlle Krouwel volgt Michelle Obama al met extra interesse sinds haar echtgenoot Barack in het Witte Huis terechtkwam. "Ik ben erg fan van haar stijl. Ze combineert de menselijke en de zakelijke kant feilloos met elkaar. Ze toont interesse in de maatschappij, in mensen, emoties, maar laat ook leiderschap en visie zien. Haar man heeft hetzelfde, net als Oprah Winfrey."

Volgens Krouwel komt die manier van leidinggeven maar weinig voor. Zelf geeft ze leiding aan de media- en communicatieafdeling bij een bank. Ze kan zich herkennen in hoe Obama met haar werk omgaat. "Ze heeft een heel bijzondere positie gekregen als first lady en zich geliefd gemaakt. Bovendien bewonder ik haar ook als fashionliefhebber. Ze besteedt daar veel aandacht aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Obama houdt duur praatje in Amsterdam: 1000 euro voor goedkoopste kaartje

Martine Waalkens Martine Waalkens

Power

Lifestylecoaches en vriendinnen Martine Waalkens en Suzan van der Kolk wilden het verhaal van Obama zeker niet missen. "Zo'n kans krijg je niet vaak. Als je ziet waar ze vandaan komt en wat ze heeft bereikt, daar kunnen vrouwen een voorbeeld aan nemen. Maar mannen ook", zegt Waalkens. "Ze laat zien dat je veel kunt bereiken als je maar wil en overtuigd bent van je kunnen. Dan maakt het ook niet uit hoe oud je bent."

Van der Kolk roemt vooral de power van Obama. "Haar doorzettingsvermogen, ervoor gaan, ondanks alle hobbels op de weg. Dat vind ik zo mooi aan haar. Ze is gekleurd en is een vrouw in de top, terwijl daar vooral mannen zitten. Ze bewijst dat je je angsten kunt overwinnen en je dromen kunt najagen. Dat verhaal zal ik vanavond ongetwijfeld horen en dat wil ik ook graag doorgeven aan anderen."

Bijzonder geliefd

Michelle Obama’s autobiografie Becoming, in november vorig jaar uitgegeven, werd meteen een bestseller. Vijftien dagen na de publicatie was het al het bestverkochte boek van 2018 in de VS. Het is al minstens 10 miljoen keer over de toonbank gegaan.

Volgens RTL Nieuws-correspondent Michiel Klaassen geeft het aan hoe populair Michelle Obama nog steeds is. "Velen zien haar als een rolmodel. In december werd ze nog verkozen tot meest bewonderde Amerikaanse vrouw, nadat Hillary Clinton dat zeventien jaar lang was geweest."

Klaassen herinnert zich een paar momenten die typerend zijn geweest voor Michelle Obama. Op de Democratische partijconventie in 2016 kreeg ze bijvoorbeeld veel bijval toen ze over Trump zei: "When they go low, we go high."

Ook oogstte ze lof bij veel Amerikanen toen ze een opmerking maakte over haar voorouders, die slaven waren. "Toen zei ze dat ze in het Witte Huis woonde, dat ook door slaven is gebouwd. Dat ze dat erkende, was voor veel mensen belangrijk", zegt Klaassen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`