Achterstanden CBR

Pleidooi voor speciale regeling: oudere met verlopen rijbewijs toch de weg op

17 april 2019 06:43 Aangepast: 17 april 2019 07:02

Er zijn nog steeds grote achterstanden bij het CBR. Vooral ouderen moeten lang op verlenging van hun rijbewijs wachten. CDA en D66 willen daarom een coulanceregeling voor mensen die buiten hun schuld in de problemen raken.

Volgens de regeling zouden de getroffen 75-plussers mogen rijden met een verlopen rijbewijs en een geldige gezondheidsverklaring. Ze zouden dan wel een bewijs bij zich moeten hebben dat bij het CBR een verlenging van het rijbewijs is aangevraagd.

Rommeltje

"Het CBR maakt er een rommeltje van. Als de overheid de zaken niet op orde heeft, dan mogen de mensen daar niet de dupe van zijn", zegt Rutger Schonis (D66). 

Zijn collega Maurits von Martels van het CDA voegt daaraan toe: "Veel mensen hebben een rijbewijs hard nodig in hun dagelijkse leven of zijn er zelfs van afhankelijk. Het is buitengewoon onrechtvaardig als mensen, buiten hun eigen schuld, tijdelijk zonder rijbewijs zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Oudere zonder rijbewijs dupe van rommeltje bij CBR, geen coulance

Juridische houdbaarheid

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zei eerder wel wat voor zo'n regeling, waarop de Kamer had aangedrongen, te voelen. Maar ze liet begin deze maand weten dat de handhaving 'te complex' zou worden. Verder waren er twijfels over de juridische houdbaarheid van het voorstel.

Het CBR heeft last van grote vertragingen, lange wachttijden en slechte bereikbaarheid. Eind dit jaar hoopt de minister dat de vertragingen voorbij zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

CBR verzendt 'abusievelijk' brieven over rijbewijs niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`