Ga naar de inhoud
Drinkwaterverbruik

We willen allemaal water besparen, maar kom niet aan onze douche

Beeld © iStock

We gebruiken veel te veel drinkwater. Waterbedrijf Vitens vreest in de toekomst voor problemen als we niet snel minder water gaan gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat we best willen besparen op ons drinkwater – maar minder en korter douchen? Ho maar.

We hebben eigenlijk geen idee dat we zoveel zuiver drinkwater gebruiken, blijkt uit onderzoek van Vitens. We denken dat het verbruik 60 liter per dag is, maar in werkelijkheid is het 120 liter.

Stortdouche

De vraag naar drinkwater neemt toe. In 2014 gebruikten we in Nederland 346 miljard liter water, in 2018 is dat met bijna 9 procent gestegen naar 377 miljard liter. De verwachting is dat we in 2050 nog eens 30 procent meer water verbruiken dan nu. De redenen? Het gaat economisch goed met ons, we hebben vaker een stortdouche in huis, wonen vaker alleen en maken volop gebruik van de wasmachine en vaatwasser.

In Nederland zijn 100 locaties waar water wordt gewonnen. Dat is voor nu perfect, maar volgens Vitens moeten er zeker 30 nieuwe locaties worden geopend om aan de toenemende vraag te blijven voldoen.

Geen ruimte

Er is alleen een probleem: de ruimte ontbreekt. Zowel boven als onder de grond is het in Nederland namelijk druk. Daarnaast is het zuiveren van water niet bepaald duurzaam, zegt Judith Zuijderhoudt van Vitens. De oplossing? Besparen op drinkwater.

Om mensen bewust te maken van hun waterverbruik en besparing aan te moedigen, is het bedrijf een campagne gestart. Uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van het waterbedrijf blijkt dat we heus wel willen besparen, maar korter en minder douchen? Dat liever niet.

En op dat gebied is volgens Vitens juist veel te besparen. Meer dan de helft van het drinkwater in Nederland gaat op aan douchen. Per douchebeurt spoelen we zo'n 70 liter aan zuiver drinkwater door het doucheputje. Een minuut korter douchen per keer zou al een besparing van 42,5 liter water per week opleveren.

Naast douchen wordt het meeste drinkwater verbruikt door het doorspoelen van de wc (8 liter per keer) en het sproeien van de tuin (100 liter drinkwater voor een kwartier sproeien).

Tips om water te besparen:

 • Douche korter
  Per douchebeurt een minuut korter douchen zorgt voor een besparing van 42,5 liter drinkwater per week.
   
 • Vang regenwater op in een regenton
  Hemelwater is perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. Het is zelfs beter voor je planten en auto, omdat regenwater nauwelijks kalk bevat. Je kunt er ook je ramen mee lappen.
   
 • Gebruik op de wc de juiste spoelknop (en maak gebruik van de spoelonderbreker van het toilet)
  Per toiletbezoek gebruiken we 8 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop voor het juiste moment te gebruiken, kan er tot wel 50 procent water per keer worden bespaard.
   
 • Was je groenten en fruit in een laagje water in plaats van onder een stromende kraan
  Andere keukentips: gebruik niet een te grote pan en stoom je groenten eens in plaats van dat je ze kookt.

  (bron: Vitens)

Langdurige
Lees ook:
Langdurige droogte houdt voorlopig aan: wanneer is het drinkwater op?

Drinkwater is de melkkoe van de overheid

02:14
Aan het begin van dit jaar ging de prijs van een glas kraanwater omhoog en van een glas flessenwater omlaag. Drinkwaterbedrijven vinden dit niet te verkopen.