Eerste duw

Kopschoppers Praagse ober: manager verantwoordelijk voor vechtpartij

16 april 2019 10:57 Aangepast: 16 april 2019 13:15
De twee broers in de rechtbank. Beeld © RTL Nieuws

Niet Armin en Arash N. zijn verantwoordelijk voor het gevecht waarbij een ober in Praag mishandeld werd en zwaargewond raakte, maar diens manager. Dat zei een van de twee broers in de rechtbank.

De manager deelde de eerste duw uit, zegt Armin N. tijdens de tweede zittingsdag in de rechtbank in de Tsjechische hoofdstad: "De manager is verantwoordelijk voor het beginnen van het gevecht, waarvan ober Miroslav Vitek uiteindelijk het slachtoffer werd."

Flinke vechtpartij

De manager noemde de sfeer heel dreigend. Hij probeerde de groep Nederlandse vrienden weg te sturen, maar zij weigerden te vertrekken. Buiten op het terras mondde dat uit in een flinke vechtpartij.

Daarbij mishandelden ze de ober zodanig dat hij er nu - een jaar later - nog altijd last van heeft. De man liep een hersenbloeding, een gebroken kaak, een gebroken oogkas en een verbrijzelde enkel op.

Mogelijk 18 jaar cel voor Nederlanders die ober in Praag mishandelden

De Nederlanders Arash N. en Armin N. hebben volgens de aanklager in Praag een hoofrol gespeeld bij het molesteren van een ober in de Tsjechische hoofdstad. De beschuldiging is fors: poging tot moord.

Vrijgezellenfeest

De broers waren met een groep van in totaal zeven mannen voor een vrijgezellenfeest in Praag. Arash (32) en Armin (29) speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij.

Van de groep kregen er drie voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen. De broers zitten sinds hun arrestatie in de cel en blijven daar vooralsnog.  

Broers zijn toerekeningsvatbaar

Volgens een psychiater die de broers onderzocht zijn de broers toerekeningsvatbaar en kunnen ze dus verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. 

De broers hadden verklaard dat zij veel hadden gedronken en het gevoel hadden dat hun vrienden werden aangevallen. Maar de alcohol en adrenaline spelen geen rol in de vechtpartij, zegt de psychiater. De voorzitter van de rechtbank merkte nog op dat hier geen sprake was van een normale vechtpartij. "De ober is half dood geslagen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zwaar mishandelde ober Praag in rechtbank: 'Ik wilde ruzie sussen'

Spijt

Gisteren zeiden de broers dat ze ontzettende spijt hadden van hun daden. Volgens correspondent Jeroen Akkermans, die bij de zitting aanwezig was, zaten de twee er 'heel erg schuldbewust bij'. "Beiden zitten met hun hoofd tussen hun schouders. Maar het zijn nog steeds erg breedgeschouderde jongens."

30 april uitspraak

De rechtbank in Praag doet waarschijnlijk op 30 april uitspraak in de zaak. Eigenlijk zou de zaak morgen verdergaan, maar omdat een getuige - een forensisch arts - niet kan, gaat de behandeling eind deze maand verder.

In het Tsjechische rechtssysteem wordt over het algemeen aan het einde van de behandeling de onderbouwing van de strafeis uitgesproken en komt de rechtbank dezelfde dag nog met een uitspraak.

Het Openbaar Ministerie heeft al laten weten een straf tussen de tien en achttien jaar cel passend te vinden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore