Nieuw onderzoek

Aantal meldingen van discriminatie in vier jaar niet zo laag

16 april 2019 10:12 Aangepast: 16 april 2019 10:15
Het aantal meldingen van discriminatie wegens een handicap groeit. Beeld © ANP

Vorig jaar zijn minder mensen naar de politie of een andere instantie gestapt om discriminatie te melden. Maar of er daadwerkelijk sprake is van minder discriminatie, valt volgens onderzoekers niet te zeggen.

Het aantal meldingen was de afgelopen vier jaar niet zo laag. Vooral MiND, het meldpunt voor internetdiscriminatie, registreerde fors minder klachten, blijkt uit een overzichtsrapport dat in opdracht van de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken is gemaakt. 

Minder spraakmakende incidenten

In 2017 liep het juist storm bij MiND, maar het aantal meldingen is na een daling van 57 procent weer terug op het niveau van voorheen.

Dit is discriminatie (volgens de wet)

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat er tegenwoordig te snel wordt geroepen dat iets discriminatie is. Maar hoe zit het nou echt, wanneer is er voor de wet sprake van iets strafbaars?

Vorig jaar waren er minder spraakmakende incidenten die een heftige maatschappelijke discussie over discriminatie teweegbrachten, denken de onderzoekers.

Zwartepietendiscussie

In het verleden zorgden bijvoorbeeld de zwartepietendiscussie, maar ook een dancefeest dat zich tot woede van hindoes tooide met een hindoeïstische naam, juist voor pieken in het aantal meldingen. 

Ook nieuwe gedragsregels van Facebook en andere internetbedrijven zouden het aantal meldingen van onlinediscriminatie kunnen hebben gedrukt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Seksueel misbruik en discriminatie op scholen flink gestegen

Taai probleem

Maar het is moeilijk om de terugloop precies te verklaren, zeggen de onderzoekers. Misschien was er daadwerkelijk minder discriminatie, maar het zou ook kunnen dat mensen daarover minder gauw aan de bel trekken.

Dat de daling licht is en discriminatie ook op grofweg dezelfde manier blijft opspelen, duidt er volgens het rapport op dat het gewoon een taai probleem is waarin weinig echt schot in zit.

7619 meldingen

  • De politie registreerde in 2018 3299 meldingen van discriminatie, 6 procent minder dan een jaar eerder.
  • Bij lokale antidiscriminatiebureaus kwamen 4320 meldingen binnen. Dat was in 2017 nog 8 procent meer.
  • Melders voelen zich nog altijd verreweg het vaakst weggezet om hun herkomst. Daaronder vallen bijvoorbeeld huidskleur en een status als asielzoeker.
  • Het aantal meldingen bij antidiscriminatiebureaus van discriminatie wegens een handicap groeit. Dat is daar inmiddels de op een-na-grootste categorie.
  • Bij de politie is dat discriminatie op grond van seksuele geaardheid.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Vooral leeftijdsdiscriminatie komt geregeld voor bij sollicitaties'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore