Verlopen domeinnaam

Minister na lek Jeugdzorg Utrecht: ook andere instellingen in de fout met e-mail

16 april 2019 00:21 Aangepast: 16 april 2019 00:25
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De fout waardoor dossiers van een Utrechtse jeugdzorginstelling in verkeerde handen konden vallen, is ook door andere zorginstellingen gemaakt. Dat schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

Het probleem is volgens hem inmiddels verholpen en er lijken geen gegevens gelekt te zijn. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek vorige week dat de dossiers van duizenden kwetsbare kinderen waren gelekt door Bureau Jeugdzorg Utrecht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot datalek bij Jeugdzorg: dossiers duizenden kwetsbare kinderen gelekt

In die dossiers staat uiterst gevoelige informatie, zoals hun psychische stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfs zelfmoordpogingen. De documenten zijn aangeleverd door twee klokkenluiders, die willen waarschuwen voor de onzorgvuldigheid in de zorgsector. 

Politici reageren op datalek Jeugdzorg: 'Ik vind het heel erg'

Politici reageerden vorige week geschokt op het nieuws over het datalek.

Het ging mis in Utrecht toen de instelling overging op een nieuwe domeinnaam voor website en e-mail. De oude werd niet verlengd, waardoor iedereen die kon overnemen en zo toegang kon krijgen tot dossiers.

Domeinnamen geregistreerd

Dat zou ook bij andere zorginstellingen zijn gebeurd, schrijft minister De Jonge. De stichting die is opgezet om de zorg te helpen de ICT beter te beveiligen, Z-CERT, heeft na het Utrechtse lek vastgesteld dat er ook van andere zorginstellingen oude domeinnamen waren vrijgevallen.

De Jonge heeft Z-CERT daarop gevraagd de domeinnamen zelf te registreren, om te voorkomen dat anderen ermee aan de haal zouden gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van