Dochter deed aangifte

Negen maanden cel voor Jehova's getuige voor jarenlang misbruik dochters

15 april 2019 16:50 Aangepast: 15 april 2019 17:05
Het OM heeft sinds vorig jaar meerdere aangiften van seksueel misbruik bij de Jehova's in onderzoek. Beeld © ANP

De 52-jarige Jehova's getuige Nathan J. uit Nieuwegein is door de rechtbank veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf. De man heeft tussen 2005 en 2009 meerdere keren ontucht gepleegd met zijn dochters.

Het misbruik gebeurde thuis, in de woning van de man en van de dochters. Die waren toen tussen de 10 en 14 jaar oud. De man heeft zijn dochters betast, gelikt en gestreeld.

"Hij heeft een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke en psychische integriteit van zijn dochters. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als vader", staat in het bericht van de rechtbank.

Dadertherapie

Pas jaren na het misbruik deed een van zijn dochters in 2016 aangifte tegen haar vader. Nathan J. was ouderling, een hoge functie bij de Jehovah's getuigen. De gemeenschap van Jehova's getuigen heeft intern onderzoek gedaan naar de zaak. Dat leidde onder andere tot dadertherapie voor Nathan J., die de beschuldigingen gedeeltelijk heeft bekend.

Nathan J. is ongeneeslijk ziek. Hij heeft lymfeklierkanker en heeft naar eigen zeggen nog een jaar te leven. De advocaat van de man pleitte voor een taakstraf. De rechtbank vindt dat het misbruik niet onbestraft kan blijven en dat er een gevangenisstraf moet volgen. Dat de man lymfeklierkanker heeft gekregen, is voor de rechtbank geen reden om hem geen gevangenisstraf op te leggen. Ook omdat een gevangenisstraf de behandeling niet doorkruist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onafhankelijk onderzoek naar misbruik binnen de Jehova's Getuigen

Geen bewijs

Nathan J. is niet veroordeeld voor het seksueel binnendringen bij de oudste dochter. De officier van justitie en de rechtbank vinden dat het 'niet wettig en overtuigend te bewijzen is'. Volgens de rechtbank is alleen de verklaring van het slachtoffer niet voldoende om tot een veroordeling te komen.

De rechtbank benadrukt wel dat dit niet mag worden verward met een oordeel over de geloofwaardigheid van een getuige. Het wordt volgens hen niet uitgesloten dat het wel is gebeurd, maar het is onvoldoende om te komen tot wettig bewijs.

Misbruik bij de Jehova's

Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel geëist. De rechtbank legde negen maanden op omdat het naar straffen in vergelijkbare zaken heeft gekeken. Het OM heeft sinds vorig jaar meerdere aangiften van seksueel misbruik bij de Jehova's in onderzoek.

Sommige aangevers zeggen dat de geloofsgemeenschap het misbruik toedekt. Naar de geloofsgemeenschap, die J. heeft geëxcommuniceerd, zelf loopt geen justitieel onderzoek.

Ook Steve werd misbruikt door een Jehova's getuige

Er moet zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek komen naar seksueel kindermisbruik binnen Jehova's getuigen. Dat eisten slachtoffers. Steve was een van hen. Hij merkte dat de kerk daders de hand boven het hoofd hield.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers eisen onderzoek naar misbruik Jehovah's Getuigen: 'Kinderen lopen gevaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore