Nederlandse broers verdacht

Zwaar mishandelde ober Praag in rechtbank: 'Ik wilde ruzie sussen'

15 april 2019 14:30 Aangepast: 15 april 2019 17:07
De in elkaar geslagen ober (tweede van links) kijkt de broers aan in de rechtbank. Beeld © RTL Nieuws

De Tsjechische ober Miroslav 'Mirek' Vitek wilde de ruzie tussen zijn manager en een groepje Nederlandse mannen sussen. Dat vertelde hij in de rechtbank in Praag bij het proces tegen de Nederlandse verdachten verdachten Armin en Arash N. De ober werd zelf zwaar toegetakeld en heeft daar nog altijd last van.

Volgens de ober werd de groep op het terras steeds agressiever tegen zijn manager. Omdat er ook kinderen in het restaurant aanwezig waren, liep hij er naar eigen zeggen heen. "Ik wilde de boel sussen. Toen voelde ik iemand tegen mijn enkel schoppen. Ik viel op de grond en vanaf toen herinner ik me bijna niets meer."

Hersenbloeding

De ober liep een hersenbloeding, een gebroken kaak, een gebroken oogkas en een verbrijzelde enkel op. Hij vraagt een schadevergoeding van 100.000 euro van de broers.

Armin en Arash speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de mishandeling april vorig jaar. Zij waren in totaal met zeven man in Praag voor een vrijgezellenfeest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broers sloegen Tsjechische ober in elkaar: mogelijk 18 jaar cel

Vitek wilde aanvankelijk niet de rechtszaal binnenkomen, omdat hij niet in dezelfde ruimte als de broers wilde zitten. Hij was op een andere plek in het gebouw. De rechter zag echter geen medische reden waarom dat niet zou hoeven. Hij noemde hij het vreemd dat Vitek eerder wel een persconferentie gaf, maar nu niet binnen wilde komen.

Verontschuldigen

De rechter gaf de broers de kans om zich rechtstreeks te verontschuldigen. Op nog geen twee meter afstand lieten ze alle twee weten hoeveel spijt ze hadden en hoe erg ze vinden wat er is gebeurd. "Ik waardeer het dat je mij deze kans geeft", zei Armin. Arash vertelde er alles aan te willen doen om hem te helpen, financieel en psychisch.

Armin N. wordt ook nog verdacht van een mishandeling bij een disco de avond voor het incident met de ober. N. zou daar een andere man hebben geslagen. De man vraagt een schadevergoeding van 20.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broers voorgeleid in zaak mishandelde ober Praag: 'Ontzettende spijt'

Jeroen Akkermans: 'Schuldbewust in de bankjes'

Correspondent Jeroen Akkermans is aanwezig bij de zaak. "De twee broers zitten er heel erg schuldbewust bij. Beiden zitten met hun hoofd tussen hun schouders. Maar het zijn nog steeds erg breedgeschouderde jongens."

De strategie van de verdachten is volgens Akkerman te benadrukken dat ze erg veel hadden gedronken. "Ze zeggen dat ze zwaar onder invloed waren en daardoor niet geheel toerekeningsvatbaar waren. Dat is wel te begrijpen. De twee vechten natuurlijk voor hun leven hier in de rechtszaal."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore