Stunts met paarden

Dierenactivisten die Eftelingshow verstoorden, krijgen 100 uur taakstraf

15 april 2019 12:42 Aangepast: 15 april 2019 13:56
Dierenactivisten in de arena van de Efteling. Beeld © Judith de Hoog

Vier dierenactivisten die gisteren de Eftelingvoorstelling Raveleijn verstoorden, hebben allemaal een taakstraf van 100 uur gekregen. Daarnaast mogen ze drie maanden het attractiepark niet in.

Twee mannen en twee vrouwen liepen gisteren tijdens de kindershow Raveleijn de zogenoemde arena in en hielden protestborden in de lucht. Op de borden was te lezen: 'Efteling toont geen respect voor paarden'. De protesten kwamen nadat de show in opspraak was gekomen.

Paard met brandende deken

In de show wordt al sinds 2013 een stunt uitgevoerd waarbij een paard met een brandende deken op zijn rug door de arena galoppeert. De Partij voor de Dieren sprak er schande van, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit constateerde binnen een dag dat de Efteling zich aan alle regels houdt.

Die uitspraak bleek niet afdoende voor de dierenactivisten van de Vegan Strike Group. In het publiek zagen tientallen kinderen gisteren hoe vier activisten over de balustrade sprongen en de show verstoorden. 

Op Twitter reageerden ouders boos. Zoals Judith de Hoog, haar dochter van 6 jaar oud was erg geschrokken. "Huilende kindjes. Zo jammer dat deze actievoerders dit tijdens een live kindervoorstelling doen."

Aangifte tegen activisten

De politie werd ingeschakeld en er werd aangifte gedaan van mishandeling tegen één of meer personen. Daarnaast werden ze verdacht van verstoring van de openbare orde. 

De officier van justitie heeft de vier activisten nu veroordeeld wegens smaad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`