Tbs'er Vino H.

Moordenaar 96-jarige 'oma Toni' moet terug naar Irak

15 april 2019 11:31 Aangepast: 15 april 2019 12:00
Oma Toni werd neergestoken op straat in Amsterdam.

De 29-jarige tbs'er Vino H., die in 2015 in Amsterdam de 96-jarige 'oma Toni' doodstak, moet zo snel mogelijk terug naar zijn geboorteland Irak. Dat heeft de rechtbank in Groningen beslist. Vino H. stak 'oma Toni' neer op straat in Amsterdam toen ze achter haar rollator liep.

De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) heeft de verblijfsvergunning van de man terecht ingetrokken. Ook mocht de IND hem een reisverbod opleggen.

H. stapte eind januari naar de bestuursrechter omdat hij zijn uitzetting wilde voorkomen. H. werd in 2016 door het gerechtshof veroordeeld voor moord, maar kreeg vanwege volledige ontoerekeningsvatbaarheid alleen tbs met dwangverpleging opgelegd. Wanneer de IND hem uitzet, is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dochters neergestoken oma Toni: Het is de hel

Achter de rollator

Het slachtoffer werd in de Amsterdamse wijk De Pijp meermalen door H. gestoken. De vrouw liep achter haar rollator en was onderweg naar huis. Ze overleed drie weken later aan haar verwondingen. H. verklaarde dat hij de vrouw had aangevallen uit wraak op zijn gewelddadige vader.

H. verblijft sinds 2000 in Nederland en had sinds 2007 een tijdelijke verblijfsvergunning. De IND wees de rechter erop dat H. nog steeds een ernstige bedreiging vormt voor de samenleving. De rechter vindt dat de IND het besluit voldoende heeft onderbouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tbs met dwangverpleging voor moord op oma Toni

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore