Poging tot moord

Broers voorgeleid in zaak mishandelde ober Praag: 'Ontzettende spijt'

15 april 2019 10:05 Aangepast: 15 april 2019 12:44
Een van de verdachten wordt de rechtbank binnengeleid. Beeld © RTL Nieuws

De twee Nederlandse broers die vandaag terechtstaat voor de zware mishandeling van een ober in Praag hebben ontzettende spijt. Dat zeiden zej in de rechtbank in Praag aan het begin van het proces. De broers Arash N. en Armin N. worden vervolgd voor de mishandeling. Er wordt ze poging tot moord ten laste gelegd.

De twee broers die vorig jaar een ober in Praag in elkaar zouden hebben geslagen, zijn vanochtend onder massale persbelangstelling de rechtbank in Praag binnengebracht. Zowel Nederlandse als Tsjechische media zijn op de zaak afgekomen.

Niet horen wat broer zegt

Arash en Armin zijn vandaag beiden geboeid in de rechtbank verhoord door de rechter. De verhoren gebeurden apart van elkaar zodat ze niet konden horen wat de andere vertelde. De twee zitten sinds hun arrestatie april vorig jaar in de cel.

Ze waren met een groep vrienden in de Tsjechische hoofdstad. Een van de vrienden kreeg volgens Arash ruzie met de manager van een restaurant. Volgens Arash viel de manager zijn vriend in de rug aan en daarna escaleerde het. "Ik kan me herinneren dat ik iemand twee of drie keer in de rug heb geschopt. Het waren low-intensity schoppen."

Hersenbloeding en gebroken kaak

De ober Mirek Vitek liep een hersenbloeding, een gebroken kaak, een gebroken oogkas en een verbrijzelde enkel op. Ober Mirek is wel in de rechtbank voor het proces, maar hij was bij aanvang niet aanwezig in de zaal. Hij heeft nog altijd last van zijn verwondingen.

De broers zouden hebben aangeboden de ober financieel te ondersteunen, maar het is niet duidelijk of er al geld is overgemaakt. De advocaat van de ober zegt dat er nog geen cent is ontvangen.

Correspondent Jeroen Akkermans is vandaag bij de rechtszaak en twittert daar uitgebreid over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broers sloegen Tsjechische ober in elkaar: mogelijk 18 jaar cel

De broers speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij. De mishandeling leidde in Tsjechië en Nederland tot grote verontwaardiging. Van de groep van zeven Nederlandse vrienden kregen er drie voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen.

Arash N. en Armin N. worden verdacht van poging tot moord. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot 18 jaar gevangenisstraf krijgen. Tijdens de zaak worden ze bijgestaan door een Engelse tolk.

Nog geen strafeis

De Tsjechische rechtbank had aanvankelijk drie dagen achter elkaar uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Maar omdat een getuige deze dagen niet kan, gaat de zaak waarschijnlijk volgende maand verder. Deze week zal er dan ook geen strafeis geformuleerd worden.

Een van de twee broers vandaag in de rechtbank. Een van de twee broers vandaag in de rechtbank.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeven Nederlanders in Praag gearresteerd voor zware mishandeling ober

Schuldbewust in de bankjes

Correspondent Jeroen Akkermans is aanwezig bij de zaak. "De twee broers zitten er heel erg schuldbewust bij. Beiden zitten met hun hoofd tussen hun schouders. Maar het zijn nog steeds erg breedgeschouderde jongens."

De strategie van de verdachten is volgens Akkerman te benadrukken dat ze erg veel hadden gedronken. "Ze zeggen dat ze zwaar onder invloed waren en daardoor niet geheel toerekeningsvatbaar waren. Dat is wel te begrijpen. De twee vechten natuurlijk voor hun leven hier in de rechtszaal."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore