'Hoe eerder erbij, hoe beter'

'Merendeel van vrouwen kan borstkanker niet herkennen'

15 april 2019 06:16 Aangepast: 15 april 2019 08:42

Veel vrouwen weten niet of nauwelijks hoe ze borstkanker kunnen herkennen. Ruim 70 procent weet bijvoorbeeld niet dat het bekijken belangrijker is dan het bevoelen van de borsten.

Een op de vijf vrouwen checkt de borsten nooit, en nog eens een op de vijf gaat niet direct naar het ziekenhuis na het opmerken van een verandering. Dat meldt het AD op basis van een onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis.

"De cijfers bevestigen wat wij vaak horen: er zijn nog volop misverstanden over het zelfonderzoek", zegt directeur/oncologisch chirurg Marjolein de Jong. Veel vrouwen zijn terughoudend om naar de arts te gaan volgens de chirurg. "Angst speelt een rol, maar ook het gevoel dat ze dan een zeur zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een kunstborst met gevoel: 'Dit is heel belangrijk voor vrouwen'

Vroeg erbij

Overlevingskansen zijn veel groter als borstkanker ontdekt wordt in een vroeg stadium. "Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter", aldus De Jong. Het ziekenhuis heeft daarom folders voor zelfonderzoek gepubliceerd die geïnspireerd zijn op de Amerikaanse borstkanker-campagne 'Know your lemons'. In deze folders worden alle twaalf signalen geïntroduceerd: van kuiltjes tot tepelvocht.

In Nederland krijgt één op de zeven tot acht vrouwen te maken met borstkanker. Elk jaar sterven er ongeveer 3200 vrouwen aan de ziekte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore