10 procent werkt niet

'Helft van ingrepen in ziekenhuis is niet bewezen'

15 april 2019 04:34 Aangepast: 15 april 2019 07:39
Archieffoto

Van de helft van de ziekenhuiszorg is niet duidelijk of het wel echt effectief is. Van 5 tot 10 procent van de zorg is bewezen dat het zelfs niet werkt.

Dat beweert onderzoeker Sjoerd Repping in de Volkskrant. De onderzoeker heeft sinds februari namens alle partijen uit de medisch specialistische zorg een mandaat gekregen om niet effectieve en onnodige zorg uit te bannen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt volgens Repping dat er veel nutteloze ingrepen worden gedaan. Hierdoor stijgen de zorgkosten en moet er op bepaalde vlakken, zoals ouderenzorg, flink worden bezuinigd. "Wetenschap en praktijk lijken soms gescheiden werelden", stelt de onderzoeker. Dat moet volgens hem veranderen om onnodige ingrepen aan te pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuiszorg op steeds minder plekken beschikbaar

Denkomslag

Volgens Repping worden onzinnige handelingen uitgevoerd omdat de artsen niet de laatste medisch-wetenschappelijke kennis hebben, vanwege het geld dat het oplevert of omdat ze vertrouwen op hun eigen jarenlange ervaring. De zorg staat op het kantelpunt van een denkomslag, meent van Repping. "Over vijf jaar zullen we terugkijken op de afgelopen jaren en denken: hè, deden we dat vroeger echt zo?"

Alle partijen binnen de zorg overleggen deze week samen over het laten verdwijnen van onzinnige handelingen. Ook wordt gekeken welke nog niet bewezen zorg meer wetenschappelijk onderzoek nodig heeft.

Deze behandelingen zijn onnodig

De Volkskrant somt vier behandelingen op die bewezen onnodig zijn:

Controle op oogafwijking

Bij patiënten met Diabetes type-2 wordt standaard gecontroleerd op oogafwijkingen. Dit hoeft helemaal niet bij alle patiënten: er is een model waardoor risicopatiënten eruit gepikt kunnen worden.

Röntgenfoto bij buikpijn

Een röntgenfoto op de spoedeisende hulp bij acute, ernstige buikpijn. Dit heeft geen toegevoegde waarde boven een echo of ct-scan.

Oorzaak van eczeem

Er wordt vaak gezocht naar de oorzaak van jeuk bij constitutioneel eczeem. Die oorzaak is onbekend, het heeft geen zin om daar naar te zoeken.

Antibiotica

Er wordt te lang doorgaan met antibiotica via het infuus. Een vroege overstap naar de orale vorm is 'wetenschappelijk gezien verantwoord'. Dat is patiëntvriendelijker en goedkoper.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore