Cito-toets

Veel lof voor brief juffen groep 8: 'Je bent meer dan de Cito-toets'

15 april 2019 07:44 Aangepast: 15 april 2019 09:34
Juf Anne en juf Marjan. Beeld © Eigen foto

Toen dochter Sterre (11) een brief van haar juffen voorlas, kreeg moeder Agnes tranen in haar ogen. Sterre doet komende week de Cito-toets en is daarvoor nogal zenuwachtig. Om de zenuwen wat weg te nemen, schreven haar juffen de hele groep 8 een aandoenlijke brief.

"Ik was echt door de brief geraakt", vertelt Agnes Geense. Haar dochter Sterre zit in groep acht en moet dinsdag de Cito-toets maken. Afgelopen vrijdag kregen zij en haar klasgenoten een dichte envelop mee naar huis, met de opdracht om de brief aan hun ouders voor te lezen.

Tranen in ogen

"Ik vond het zo mooi dat ze de brief zelf voorlas", zegt Agnes. "Toen ze begon te lezen, kreeg ik tranen in mijn ogen en moest ik wel even slikken. Ik was er echt door geraakt."

"De Cito-toets laat niet zien wat jij ons het afgelopen jaar hebt laten zien", staat onder meer in de brief. "De Cito-toets laat niet zien dat je andere kinderen kan helpen als dat nodig is. De Cito-toets laat niet zien dat je beter voor jezelf hebt leren opkomen. De toets laat ons ook niet zien hoe leuk, grappig, zorgzaam, behulpzaam en attent jij bent!"

Paniek door Cito

Het leek net alsof de brief speciaal voor Sterre was geschreven, zegt Agnes. "Sterre ziet erg tegen de Cito op. Door de spanning blokkeert ze, raakt ze in paniek en dan komt er niet uit wat er in haar zit."

De brief van juf Anne en juf Marjan. De brief van juf Anne en juf Marjan.

Agnes werd gelijk geraakt door de brief, maar bij Sterre duurde dat even. "Ze was meer bezig met voorlezen dan met de inhoud. Ik zei: 'besef je wel wat er staat? Er staat dat je de Cito heel ontspannen kan maken, dat het niet uitmaakt wat eruit komt.' Toen viel het kwartje wel. Ik gun iedere achtste-groeper deze brief."

Zenuwen wegnemen

De brief is geschreven door juf Anne Maguire en juf Marjan van Dijk van basisschool De Voorhof in Vianen. Ze schreven de brief vooral om zenuwen bij de leerlingen weg te nemen, vertelt juf Anne. "We hebben een onderwijssysteem waarin scholen worden afgerekend op cijfertjes en de score die leerlingen op de Cito-toets halen, maar dat laat niet alles zien", zegt ze. "Leerlingen hebben veel meer talenten dan ze kunnen laten zien tijdens zo'n toets."

De achtste-groepers mochten de envelop thuis pas openmaken, mét hun ouders erbij. "We wilden dat ze de brief samen met hun ouders lazen, zodat ook de ouders weten dat cijfers niet alles zijn. Leerlingen zijn zoveel meer dan een cijfertje", vervolgt Anne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nagelbijten: drie dagen stressen voor de Cito-toets

Maar toets

"Voordat de leerlingen toetsen maken, benoemen we het ook: 'Het is maar een toets, je hebt al heel veel laten zien. Hoe je als mens bent is niet te meten met een toets." Anne en Marjan hopen dat de brief de druk bij hun leerlingen wat wegneemt.

Bij Agnes' dochter Sterre (11) is dat in ieder geval gelukt, vertelt Sterre zelf. "Ik ben altijd heel zenuwachtig, maar door de brief is dat nu minder. Ik weet al naar welke school ik ga en ik ga gewoon naar de eerste. Ik weet nu door de brief dat ik helemaal niet zenuwachtig hoef te zijn. "

Ze zegt de brief heel mooi te vinden en haar juffen te gaan bedanken. "Ik ga maandag even 'dank je wel' zeggen."

"Verder kijken dan de scores van de Cito-toets"

Je moet verder kijken dan de scores van de Cito-toets, vinden ze ook op de Van Ostadeschool in de Haagse Schilderswijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore