Stunts met paarden

Dierenactivisten verstoren kindershow Efteling: 'Onbegrijpelijk'

14 april 2019 14:14 Aangepast: 15 april 2019 08:57
Dierenactivisten in de arena van de Efteling. Beeld © Judith de Hoog

Dierenactivisten hebben vanmiddag de Eftelingvoorstelling Raveleijn verstoord. Vier mensen liepen de zogenoemde arena in en hielden protestborden in de lucht. Het publiek moest direct de show verlaten.

Op de borden was te lezen: 'Efteling toont geen respect voor paarden'. De protesten komen nadat de show Raveleijn vorige week in opspraak was gekomen. In de show wordt al sinds 2013 een stunt uitgevoerd waarbij een paard met een brandende deken op zijn rug door de arena galoppeert. De Partij voor de Dieren sprak er schande van.

Pretpark houdt zich aan regels

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd ingeschakeld en die constateerden binnen een dag dat de Efteling zich aan alle regels houdt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Partij voor de Dieren boos op 'dierenmishandeling' in de Efteling

Die uitspraak bleek niet afdoende voor de dierenactivisten van de Vegan Strike Group. Zij sprongen vanmiddag met vier personen over de balustrade van de arena waar de show werd opgevoerd. Ze trokken hun jassen uit en hielden protestborden in de lucht, zo is ook te zien op onderstaande beelden.

'De paarden schrikken hier juist van'

"Onbegrijpelijk", noemt een woordvoerder van de Efteling het voorval. "Die activisten stellen dat ze handelen uit liefde voor de dieren. Maar door tijdens deze show in de arena te springen, schrikken de paarden juist heel erg."

Vier mensen sprongen over de balustrade:

In het publiek zagen tientallen kinderen met hun ouders het gebeuren."Dit is een plek waar we een sprookje voor iedereen creëren, daarom vinden we zo'n verstoring heel vervelend."

Kinderen geschrokken

Op Twitter reageren ouders boos. Zoals Judith de Hoog, haar dochter van 6 jaar oud was erg geschrokken. "Huilende kindjes. Zo jammer dat deze actievoerders dit tijdens een live kindervoorstelling doen."

Beveiligers van de Efteling hebben de vier activisten zelf aangehouden voor verstoring van de openbare orde. De politie heeft de verdachten inmiddels aangehouden. Ze worden verdacht van mishandeling en van verstoring van de openbare orde.

`