Duurder

Uurtje parkeren in centrum Amsterdam kost vanaf vandaag 7,50 euro

14 april 2019 10:18 Aangepast: 14 april 2019 14:15
Parkeren in Amsterdam is sinds vandaag duurder geworden Beeld © ANP

Automobilisten die hun auto in de binnenstad van Amsterdam willen parkeren, moeten vanaf vandaag 7,50 euro per uur aftikken. Dat is een verhoging van anderhalf keer. Voor vandaag kostte het 5 euro per uur. Ook in andere steden stijgen de parkeertarieven.

Amsterdam blijft veruit de duurste gemeente van Nederland. De stijging van de parkeertarieven is volgens het stadsbestuur nodig om een groot deel autoluw te kunnen maken. Om de stad leefbaar te houden, moeten bezoekers en Amsterdammers vaker het openbaar vervoer of de fiets gebruiken, is de gedachte. 

Ook de tarieven in de gemeentelijke parkeergarages gaan omhoog, maar daarin parkeren blijft wel goedkoper dan op straat.

Waterbedeffect

Direct rond de binnenstad gaat een uur parkeren 6 euro kosten. Dat gebeurt om een zogenaamd waterbedeffect te voorkomen: dat mensen die parkeren in het centrum te duur vinden hun auto een paar straten verderop stallen waar de tarieven veel lager zouden zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parkeren centrum Amsterdam wordt veel duurder: 'Noodzakelijk voor de stad'

Amsterdam is niet de enige stad in Nederland die de parkeertarieven verhoogde. Zo ging het parkeren in het centrum van Utrecht in januari van 4,70 euro naar 5,20 euro per uur en in Den Haag van 3,50 euro naar 4,50 euro.

Overal duurder

Detailhandel Nederland concludeerde vorig jaar na een onderzoek dat de tarieven in de afgelopen vijf jaar in vier van de vijf gemeenten duurder zijn geworden.

De nieuwe tarieven in Amsterdam. De nieuwe tarieven in Amsterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore