'Onbedoeld provocerend'

Politie maakte fouten voor Ajax - Juventus

12 april 2019 23:24 Aangepast: 14 april 2019 21:13

De politie heeft fouten gemaakt bij het optreden tegen Ajax-fans voorafgaand aan de wedstrijd tegen Juventus. Politie, burgemeester en OM willen in gesprek met vertegenwoordigers van de supporters.

De politie trad woensdag hard op, omdat ze een entrada -een massale intocht van supporters het stadion in- wilden voorkomen. Supporters hadden in de dagen voor de wedstrijd opgeroepen tot zo'n entrada. Daarbij wordt in de regel veel vuurwerk afgestoken, wat de politie wilde voorkomen, omdat dat gevaarlijk zou zijn voor het winkelend publiek en concertgangers rond het stadion.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zet waterkanon en paarden in tegen Ajax-supporters

Waterkanon

Vooraf was daarom opgedragen geen vuurwerk af te steken, maar toen dat toch gebeurde greep de politie hard in. Zo werd onder meer een waterkanon gebruikt. Dat liep direct uit op hevige rellen, waarbij met straatstenen en zwaar vuurwerk naar de politie werd gegooid.

Acht agenten raakten gewond. In een eerste evaluatie noemt de politie het gebruik van het waterkanon 'onbedoeld provocerend'. 

Dat de boel zo snel escaleerde, rekenen gemeente, politie en OM ook zichzelf aan. De politie had de hele dag de handen meer dan vol gehad aan Juventus-supporters in de stad, waardoor veel agenten 'later dan gewenst' bij het stadion waren en er communicatie-problemen ontstonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongeregeldheden voor Ajax-Juventus: ruim 140 voetbalfans opgepakt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore