Opvang nu wel mogelijk

Limburgse wasberen worden toch niet afgeschoten

12 april 2019 17:55 Aangepast: 12 april 2019 18:01
Beeld © ANP

Limburg ziet af van het plan om vele tientallen wasberen af te schieten. De provincie was dat eerst van plan omdat voorkomen moest worden dat het dier zich definitief leek te gaan vestigen in de provincie.

Nu kiest de provincie er alsnog voor om de dieren te vangen en onder te brengen in opvangcentra, maakte provinciebestuurder Hubert Mackus bekend. Die optie werd eerst nog afgedaan als onbetaalbaar.

Ongewenst in Nederlandse natuur

De wasbeer komt van nature niet voor in ons land en geldt daarom als ongewenst in de Nederlandse natuur. Het dier kan ziektes meebrengen, die gevaar opleveren voor mensen - hondsdolheid bijvoorbeeld - of voor andere inheemse dieren, zoals verschillende parasieten.  

In enkele jaren tijd is er vanuit Duitsland in Limburg een populatie gegroeid van zo'n honderd wasberen. Daarmee is het een kwestie van tijd geworden dat de soort zich definitief vestigt, tenzij er wordt ingegrepen.  

Nieuwe opvanglocaties

De provincie zag eerst afschieten als de enige optie, maar inmiddels is de situatie veranderd, stelt Mackus. Door de ontstane commotie over het plan, meldden zich vele nieuwe opvanglocaties voor de dieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

16.000 handtekeningen tegen jacht op wasbeer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore