Verantwoording

Zo reageren bedrijven op te jonge koeriers die 's avonds laat werken

12 april 2019 16:01 Aangepast: 12 april 2019 16:05
Beeld ter illustratie. Beeld © RTL Nieuws

Veel eettenten zetten 15-jarige maaltijdbezorgers structureel na zeven uur ’s avonds in, blijkt uit een steekproef van RTL Nieuws. En dat mag helemaal niet. Lees hier de reacties van betrokken bedrijven.

Nederlandse Vereniging Maaltijdbezorgers:

"De Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers is van mening dat het bezorgen van maaltijden geschikt is voor 15-jarigen. Vanzelfsprekend staat de vereniging niet achter het feit dat deze 15-jarigen na 19.00 uur worden ingezet als maaltijdbezorger, gezien dit bij wet verboden is.

We begrijpen de visie van het Ministerie mocht er sprake zijn van tijdsdruk bij bezorgers. Echter, de aangesloten leden van de NLVVM treffen maatregelen om tijdsdruk bij de bezorgers volledig weg te nemen. Het ervaren van tijdsdruk wordt voorkomen door bezorgers per uur te betalen en niet per bestelling. Daarnaast geven we hen duidelijk mee dat snelheid in de keuken te behalen is en niét op de weg. We hechten veel waarde aan de veiligheid van onze medewerkers en die van onze bezorgers in het bijzonder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verboden arbeid: jonge maaltijdbezorgers te laat aan het werk

Domino's Nederland:

"Mbt het werken na 19.00 uur: We houden ons aan de wet. We werken met een intern roosterprogramma. In dit systeem zijn de arbeidstijden aangeven. Er komt een melding als de uren van een 15 jarige worden overschreden. Mocht dit het geval zijn, worden de managers van onze eigen winkels hierop aangesproken. De helft van onze franchisenemers werkt met ditzelfde roosterprogramma. Onze rol richting franchisenemers is hen te attenderen op de regels en hen aan te spreken wanneer we merken dat de regels niet worden nageleefd. Echter de verantwoordelijkheid voor de arbeidsuren ligt bij de franchisenemer.

Iedere deelname aan het verkeer geeft inherent een bepaald risico. Wij leren onze mensen (ongeacht leeftijd) dat door efficiënter te werken, de tijdswinst in de winkel is te behalen en wij benadrukken dat deze niet op de weg te halen is. Wij benadrukken ten alle tijden dat haasten tijdens bezorging niet nodig is en dat een veilige deelname aan het verkeer altijd voorop staat."

NY Pizza Nederland:

"15-jarigen werken sinds jaar en dag in de horeca. En wij leggen geen druk op snelheid. Wij vinden op een e-bike maaltijden bezorgen fysiek niet zwaar.

Bij ons is er geen sprake van tijdsdruk. De tassen zorgen ervoor dat de pizza warm blijft. We moeten de pizza snel maken, de snelheidswinst behalen we in de keuken. We willen graag binnen een half uur bezorgen. Als het in de winkel en keuken goed gaat, dan is er geen druk bij de koerier. Die paar minuten sneller fietsen maakt niet de winst.

Wij vinden maaltijden bezorgen lichte arbeid. Wij hebben geen belang bij snelheid op de fiets.

Na 19.00 uur werken mag niet. Het zijn mijn winkels niet, het zijn franchisers. Ik weet niet precies wat zij doen. Het personeelsbeleid valt onder de franchisers, daar gaan wij niet over. Maar de wet is de wet. Dat is helder. Het mag niet. Ik zal er bij de franchisers aandacht aan geven dat dat niet mag gebeuren." 

Taco Mundo:

"We werken met 15-jarigen. Het werk kan ook gedaan worden met 15-jarigen, maar het moet veilig blijven. Maar als de regels anders worden, dan zullen we ons eraan houden en passen we de leeftijd aan."

Sushi Point Nederland:

"Wij willen veiligheid voor onze bezorgers. We zeggen altijd; doe voorzichtig, maak geen haast. Dat is juist wat we alle bezorgers meegeven. De tijdswinst hebben we in de keuken, niet op de fiets. We hanteren een bezorgtijd van 45 minuten, juist omdat we die tijdsdruk niet willen. Dat maakt dat ze geen tijdsdruk hebben.

En wordt het te druk, dan zetten we de site op volgeboekt en nemen we geen bestellingen meer aan.

We zijn erg bezig met veiligheid. We gaan per 1 mei een helmplicht invoeren, juist om de veiligheid op de fiets te vergroten.

Zoals wij ons beleid nu voeren, dan kunnen we blijven werken met 15-jarigen. Maar als anders besloten wordt door de branche, dan volgen wij dat."

RTL Nieuws / Hester Boer / Pieter Klein

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore