Ga naar de inhoud
Ali Motamed

Celstraffen tot 25 jaar voor moord op Iraanse aanslagpleger in Almere

Moreo M. en Anouar A., de moordenaars van Ali Motamed. Beeld © ANP

De rechtbank in Lelystad heeft twee mannen gevangenisstraffen van 20 en 25 jaar opgelegd voor de moord op Ali Motamed, eind 2015 in Almere.

Tegen de twee, Anouar A. (29) en Moreo M. (36), was respectievelijk 20 en 22 jaar cel geëist.

De geboren Iraniër Motamed (56) werd in de vroege ochtend van 15 december 2015 voor zijn woning aan de Hendrik Marsmanstraat doodgeschoten toen hij naar zijn werk ging.

Ter dood veroordeeld

De moord was lang met raadselen omgeven, totdat vorig jaar bleek dat de Eneco-monteur in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was. Die was voor het plegen van een bloedige bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren tachtig in eigen land ter dood veroordeeld.

Bij de aanslag vielen destijds tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Geliquideerde
Lees ook:
Geliquideerde elektricien uit Almere 'achter zware aanslag Iran in 1981'

Het Openbaar Ministerie noemde de moord op Motamed twee weken geleden 'een kille en brute afrekening'. 

Gaf Iran opdracht voor de moord?

Formeel is het motief voor de moord op Motamed altijd onduidelijk gebleven. Weliswaar stelden de ministers Stef Blok en Kajsa Ollongren begin dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer dat de AIVD 'sterke aanwijzingen' had dat Iran de hand in de liquidatie heeft gehad, justitie heeft op dat punt niets kunnen vaststellen.

Maar aan de ernst van de zaak doet dat niets af, vindt het OM. Dat noemde de moord op de 'nietsvermoedende' Motamed even meedogenloos en gewetenloos als koelbloedig, 'gepleegd door twee daders die slechts werden gedreven door hun zucht naar geld of aanzien in het criminele milieu'.

Uit ontsleuteld berichtenverkeer is volgens de aanklagers gebleken dat de daders 'niet wisten en niet eens wilden weten' waarom het slachtoffer dood moest.

Zij
Lees ook:
Zij werden vermoord in opdracht van Iran: 'In koelen bloede neergeschoten'