Hoger beroep

Opnieuw 4 jaar cel geëist tegen verdachte dodelijke straatrace Loosdrecht

12 april 2019 14:05 Aangepast: 12 april 2019 14:09
Hulpverleners op de plek van het ongeluk Beeld © RTL Nieuws

Tegen Walter van W. is in hoger beroep vier jaar cel geëist vanwege het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Loosdrecht in 2016. Hij zou een straatrace hebben gehouden met zijn zoon Casper. Tijdens die rit botste Van W. op de auto van de 19-jarige Fleur uit Hilversum. Zij overleed twee weken later.

Het Openbaar Ministerie vindt dat Van W. roekeloos heeft gereden. De strafeis komt overeen met het vonnis van de rechtbank in Lelystad in 2017.

Hogere strafeis zoon

Zijn zoon hoorde een jaar cel tegen zich eisen. Hij had bij de rechtbank een taakstraf van honderd uur gekregen. Van W. moet van het OM tevens een rijverbod krijgen van vijf jaar, zijn zoon van drie jaar.

Volgens Walter van W. was er op 16 maart 2016 geen sprake van een straatrace tussen hem en zijn zoon Casper. "De enige reden waarom ik in hoger beroep ben gegaan, is omdat er geen race of wedstrijd is geweest", zei Van W. aan het begin van de hogerberoepszitting.

Vier jaar cel

Van W. erkende dat hij te hard heeft gereden en had gedronken bij een avondje uit. "Ik aanvaard de volledige verantwoordelijkheid voor het ongeluk." Van W. reed in een Porsche 911, zijn zoon in een Mini Cooper.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vader doodgereden Fleur (19): als jullie ballen hebben, beken je nu

200 kilometer in bebouwde kom

Volgens getuigen reden ze met snelheden tot wel 200 kilometer per uur door de bebouwde kom. "Mijn beleving is totaal anders", reageerde Van W. Uit onderzoek bleek dat hij 167 kilometer per uur heeft gereden. Voor zijn gevoel was het 90 tot 95 kilometer per uur. "Ik was geschokt door de uitkomst."

Ook zoon Casper zei dat er geen wedstrijd was. Hij kan zich niet voorstellen dat hij 'bizarre snelheden' heeft gehaald. "Ik zie in dat ik te hard heb gereden. Maar ik heb nooit in mijn leven een straatrace gereden met mijn vader of wie dan ook." Hij is ook in beroep gegaan omdat de rechtbank hem verantwoordelijk hield voor het alcoholgebruik van zijn vader.

Het OM vindt het ongeloofwaardig dat de twee zich niet bewust waren van hun snelheid. Zo legt Van W. jaarlijks zo'n 100.000 kilometer af. Dan kent iemand zijn auto en voelt hij goed de snelheid aan, meent de advocaat-generaal. Die komt vanmiddag met de strafeisen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zus doodgereden Fleur (19): 'Pijnlijk dat de daders geen berouw tonen'

Vader: 'Machogedrag'

De vader van slachtoffer Fleur had grote foto's van de vrouw meegenomen. Van W. en zijn zoon moesten er naar kijken terwijl hij een verklaring voorlas. De vader sprak van 'machogedrag' en 'roekeloos rijden'. 

Volgens de advocaat van de nabestaanden hoeft er geen sprake te zijn van een race om te kunnen spreken van roekeloos rijgedrag.

Ongeluk met straatracers werd Fleur noodlottig

Beelden van de ravage na de botsing (zonder commentaar)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`