April doet wat-ie wil

Vandaag sneeuw en korrelhagel, donderdag 20 graden

12 april 2019 10:15 Aangepast: 12 april 2019 12:10
Een hardloper in het Vondelpark. Beeld © ANP

Vandaag en morgen heb je je winterjas nog hard nodig. Het is koud, veel kouder dan normaal voor deze tijd van het jaar. Maar, nog even doorbijten: eind volgende week kan die jas weer uit. Sterker nog, misschien kan zelfs de korte broek aan. "Ik durf wel te stellen dat het donderdag 20 graden wordt."

Het is typisch april: de ene week is het koud, de andere week is het warm. Maar vandaag, morgen en overmorgen is het wel érg koud. "In het noordoosten van het land wordt het vandaag maar 7 graden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. 

"Dat is aanzienlijk kouder dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar." Meestal is het in deze periode overdag zo'n 13 graden.

Dun laagje sneeuw

Met name in het noordoosten wordt vandaag en morgen wat winterse neerslag verwacht. Ja, daar zit ook sneeuw bij. Het gaat om 'lichte sneeuw', zegt Dorrestein.

In eerste instantie gaat het om natte sneeuw, maar er zal vannacht ook wat 'echte' sneeuw tussen zitten, 'vaste sneeuw' noemt de weerman dat.

"De bodemtemperatuur is te warm, dus ik verwacht niet dat het zal blijven liggen. Al zal het wel flink koud gaan worden, tot -3 graden. Als je wakker wordt zou je morgenochtend misschien toch een klein dun laagje sneeuw kunnen zien."

Fruitbomen worden beregend om de vruchten te beschermen tegen de (nacht)vorst. Fruitbomen worden beregend om de vruchten te beschermen tegen de (nacht)vorst.

Over winterse buien gesproken: de weerman verwacht vandaag ook korrelhagel. "Dat is winterhagel", legt Dorrestein uit. Korrelhagel ontstaat wanneer regendruppels zich vermengen met sneeuwvlokken. "Het is een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat de hagel in de koude lucht kleine steentjes blijven, korrels dus. Geen golfballen zoals je in de zomer ziet in het Middellandse Zeegebied."

Donderdag 20 graden

Genoeg over de winter, op naar de lente. Zondag wordt het met 10 graden nog koud, maar maandag wordt het al 5 graden warmer. Daarna gaat het hard.

"Woensdag halen we de 17 graden gemiddeld, donderdag zie ik al 20 graden op de kaart staan", zegt de meteoroloog. "Normaal kijk ik nooit verder dan vijf dagen vooruit, maar we gaan richting de 20 graden. Dat durf ik wel te zeggen."

Gaat het bij jou sneeuwen? Check de sneeuwradar:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hooikoortspiek wéér eerder: 'Mensen zijn niet alert en nemen hun medicijnen niet'

`