Onveilig gevoel

Leonie (15) is maaltijdbezorger: 'Vrouw gooide hete koffie over me heen'

12 april 2019 16:03 Aangepast: 28 april 2019 15:52
Maaltijdbezorging, ter illustratie Beeld © iStock

Leonie werkt sinds haar 14de als maaltijdbezorger in het noorden van Nederland. Ze spaart voor een scooter, vertelt ze. Heel blij wordt de inmiddels 15-jarige puber er niet van. "Het is wel rotwerk, hoor. Ik vind er eigenlijk niks leuks aan, alleen het geld voor de scooter."

Toen ze net begon, voelde ze zich best onveilig. Tegenwoordig alleen maar als ze geld op zak heeft. "Want dan kan ik overvallen worden. Dat is mij gelukkig nooit overkomen, maar ik ken verhalen van collega's die beroofd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elke week een maaltijdbezorger gewond naar het ziekenhuis

Ontslag nemen

Ze is met eten bezorgen begonnen omdat ze op haar 14de niks anders kon vinden. Over een maand wordt Leonie 16 en ze wil dan eigenlijk meteen ontslag nemen. "Ik kan niet wachten tot ik in een kledingwinkel mag werken." Ze weet dat ze dat op haar 15de nog niet mag.

Wat ze niet weet, is dat haar huidige baas haar te lang en tot te laat aan het werk houdt. "Gisteren werkte ik van 11.00 tot 00.00 uur in het restaurant", vertelt ze. Leonie mag op haar leeftijd maximaal acht uur per dag werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM start strafrechtelijk onderzoek na dood 15-jarige maaltijdbezorger

Ze reageert ook verbaasd als ze hoort dat ze volgens de wet maar tot 19.00 uur 's avonds eten mag bezorgen. "Ik begin vaak om 17.00 uur en bezorg dan tot 20.30 uur." Ze blijft dan meestal nog tot 21.00 uur. 

Waar moet je op letten?

Het Nibud heeft, voor ouders die zich misschien zorgen maken over het bijbaantje van hun kroost, een paar lijstjes gemaakt voor het vinden van een passende bijbaan.

Wat kun je als tiener zelf doen en hoe kun je als ouder helpen? Dit zijn de handigste tips:

  • Vraag bij winkels of ondernemers of ze nog iemand kunnen gebruiken
  • Vertel vrienden, kennissen of collega’s dat je kind een baantje zoekt
  • Probeer het eens via social media: plaats een oproep op Facebook of Twitter
  • Als er een bedrijf is waar je graag wil werken: stuur ze een mail, bel ze of ga er eens langs
  • In veel lokale kranten plaatsen werkgevers oproepjes, kijk daar eens of er iets tussen zit
  • Vraag aan iemand die een leuke bijbaan heeft, hoe ze daar aan zijn gekomen

Dit ga je ongeveer verdienen

Van je 13de tot en met je 16de krijg je voor de meeste baantjes gemiddeld hetzelfde. Als je een krantenwijk hebt, verdien je dan eigenlijk het beste: 5 euro per uur. Voor oppassen, werken in de supermarkt of de horeca krijg je zo'n 4 euro per uur.

Vanaf je zeventiende ga je volgens het Nibud bij de meeste bijbaantjes een euro per uur meer verdienen. Als je twijfelt of je wel krijgt waar je recht op hebt: dat kun je hier checken.  

Verrot gescholden

Leonie vertelt dat er vorige week een man was die saus was vergeten. "Die kwam terug. Hij schold me helemaal verrot en mijn baas ook. 'Steek die saus in je reet', schreeuwde hij." Toen ze na haar werk naar huis ging, kwam ze de man weer tegen. "Hij begon meteen weer te schelden."

Dan moest ik soms de hele dag door fietsen, zonder pauze.

Heel wat meegemaakt

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Leonie ook tijdens het bezorgen al heel wat meegemaakt. Haar huidige baas gaat daar wel fijn mee om, vertelt ze. "Die zegt dat we voorzichtig moeten zijn." 

Dat was bij haar vorige baas wel anders. "Dan moest ik soms de hele dag door fietsen, zonder pauze. Dat is wel zwaar, hoor. Als er dan iets vervelends gebeurde, zei hij dat het mijn probleem was."

Sterk in je schoenen

Volgens haar moet je wel sterk in je schoenen staan voor dit werk. "Maar ik red me wel." Laatst vond ze het wel écht even spannend, vertelt ze. "Er was een vrouw die heel boos was. Ze schold mij en een collega uit, en gooide daarna hete koffie over me heen. Gelukkig heb ik daar geen brandplekken aan overgehouden."

Haar moeder vertelt ze wel eens wat er tijdens het bezorgen allemaal gebeurt. "Dat vindt ze niet fijn. Soms houdt ze haar hart vast, zegt ze dan."

De naam in dit artikel is gefingeerd, echte naam is bij de redactie bekend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore