DNA-onderzoek

49 donorkinderen horen vandaag of dokter Jan Karbaat hun vader is

12 april 2019 07:00 Aangepast: 12 april 2019 08:55
Ook Gioachino Koopmans en Joey Hoofdman horen vandaag of Karbaat hun vader is. Beeld © RTL Late Night

Het is een belangrijke dag voor tientallen donorkinderen. Zij krijgen vandaag te horen of de inmiddels overleden Jan Karbaat hun biologische vader is. De vruchtbaarheidsarts zou zijn eigen sperma hebben gebruikt bij zijn cliënten en daardoor tenminste 49 donorkinderen hebben verwekt.

"Een hele spannende dag", zegt Joey Hoofdman, één van de 49 donorkinderen die mogelijk afstammen van de vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Vandaag krijgen alle 49 donorkinderen tegelijk te horen of hun vader Jan Karbaat is. Daarmee komt er een einde aan jarenlange onzekerheid. 

Joey is één van de laatste wiens DNA wordt vergeleken met die van de overleden arts. "Er worden vandaag nog drie donorkinderen getest, waaronder ik. De rest is al getest. Ik ben één van de laatste, maar pas vandaag worden de uitslagen van alle kinderen gedeeld." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijke nazaten sjoemeldokter Karbaat: 'Wat we onderling hebben is bijzonder'

Afdwingen van DNA-test

De inmiddels overleden Karbaat was jarenlang eigenaar van een kliniek voor kunstmatige bevruchting in Barendrecht. Karbaat zou zijn eigen sperma hebben gebruikt bij zijn cliënten en daardoor 49 kinderen hebben verwekt. De moeders wisten hier niets van. De nabestaanden van de dokter hebben altijd ontkend dat Karbaat betrokken was en wilden niet dat zijn DNA zou worden gebruikt voor het testen van de donorkinderen.

De rechter oordeelde in februari echter dat het DNA van Karbaat wel mag worden gebruikt voor een onderzoek. Dit tot grote vreugde van de donorkinderen, die al lange tijd met die ene prangende vraag zitten of Jan Karbaat hun vader is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donorkinderen ‘spermadokter’ Karbaat mogen DNA gebruiken

'Zekerheid heb ik straks pas'

"De tranen biggelden over mijn wangen bij de rechtbank, toen ik die uitspraak hoorde", vertelt Joey. "Ik heb veel bewijs dat hij mijn vader is, maar zekerheid heb ik pas als ik mijn DNA met dat van hem kan vergelijken. Dat zou betekenen dat ik in één keer 48 broers en zussen heb." 

Joey (links) en een oude foto van Jan Karbaat (rechts). Joey (links) en een oude foto van Jan Karbaat (rechts).

Wat als Karbaat de vader is?

Als blijkt dat de 49 donorkinderen inderdaad afstammen van Jan Karbaat betekent dat niet dat ze recht hebben op erfenisgeld. Karbaat wordt dan namelijk beschouwd als donor. Een donor heeft geen rechten en plichten met betrekking tot het kind.

"Dat is juist bedacht om de drempel te verlagen", vertelt advocaat Geeske van Campen, gespecialiseerd in het familierecht. "Je hebt als kind tegenwoordig wel recht om te weten wie je vader is. Maar met die kennis heb je geen aanspraak op erfenis of erfrechten." 

Gioachino Koopmans: 'Ik wil het gewoon weten'

Heeft de dokter Karbaat zelf zaad gedoneerd in zijn vruchtbaarheidskliniek?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore