185 supporters aangehouden

Vijf agenten gewond geraakt tijdens ongeregeldheden bij ArenA

11 april 2019 17:32 Aangepast: 11 april 2019 17:48

Vijf politieagenten zijn gisteren gewond geraakt toen ze moesten ingrijpen bij de Johan Cruijff ArenA. Supporters van Ajax en Juventus gooiden daar met stenen en zwaar vuurwerk voordat de wedstrijd begon.

De politie heeft daarbij 185 mensen aangehouden, voornamelijk Italiaanse voetbalsupporters. Italiaanse politieagenten, die gisteren in Nederland waren, hielpen de Nederlandse agenten daarbij. De aanhangers van Juventus hadden onder meer messen, stokken, pepperspray, vuurwerk en hamers bij zich.

Politie te paard bekogeld

Op een filmpje dat de politie vanmiddag heeft verspreid, is te zien hoe een agent te paard wordt bekogeld bij de ArenA. Hij valt daarbij van zijn paard en raakt gewond.

De supportersclub van Ajax vindt dat de politie veel te hard heeft opgetreden bij de ArenA. Zo werd een waterkanon ingezet toen vuurwerk werd afgestoken tijdens een zogenoemde entrada, een feestje waarmee supporters van de Amsterdamse club soms belangrijke duels inluiden.

'Uitlokking vanuit politie'

"Met die manier van handelen, vind ik dat zeker een uitlokking vanuit de hoek van de politie'', zei de voorzitter van de Amsterdamse supportersclub Jacob Bernard tegen de lokale tv-zender AT5. AFCA heeft zijn ongenoegen ook geuit in een open brief aan burgemeester Femke Halsema.

Ook op Twitter meldden zich verschillende boze supporters die het optreden van de politie buitenproportioneel vonden.

UEFA heeft Ajax aangeklaagd 

Ajax is inmiddels aangeklaagd door de UEFA vanwege het wangedrag van hun supporters. De club is aangeklaagd wegens het gooien van voorwerpen, ongeregeldheden onder het publiek en het blokkeren van trappen in het stadion tijdens de wedstrijd van gisteren. 

De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond heeft Ajax dit seizoen al meerdere keren bestraft voor misdragingen van fans bij wedstrijden in de Champions League. Deze strafzaak dient op 16 mei bij de UEFA.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore