Ga naar de inhoud
Exclusief

OM start strafrechtelijk onderzoek na dood 15-jarige maaltijdbezorger

Het ongeluk met de jonge maaltijdbezorger gebeurde in Utrecht. Beeld © Michiel van Beers

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het Utrechtse restaurant dat een 15-jarige maaltijdbezorger 's avonds na 19.00 uur hamburgers liet bezorgen.

Werken na zeven uur 's avonds is wettelijk niet toegestaan voor kinderen van 15. Het bedrijf wordt verdacht van een misdrijf, omdat de jongen in januari ná dat tijdstip aan het werk was, en daarbij om het leven kwam.

Dit bevestigt het Functioneel Parket van het OM tegenover RTL Nieuws. De Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, is door het OM gevraagd onderzoek te doen naar de 'arbeidsrelatie' tussen Burger Me, en de 15-jarige jongen.

Maaltijdbezorger
Lees ook:
Maaltijdbezorger (15) uit Utrecht overleden na aanrijding

In strijd met de wet

"We willen weten waarom deze werkgever in strijd met de wet heeft gehandeld door een jongen nog zo laat aan het werk te hebben", aldus een woordvoerder van het Functioneel Parket. "De Inspectie heeft de opdracht gekregen de werkgever te horen."

Het OM en de Inspectie moeten een onderzoek instellen als een minderjarige om het leven komt. Als de Arbeidstijdenwet niet wordt nageleefd kan een bedrijf worden beboet voor een overtreding, als een jongere om het leven komt is er mogelijk sprake van een misdrijf op basis van de Wet Economische Delicten. Dan moet worden aangetoond dat het delict, het werken na zeven uur, opzettelijk is begaan.

Elke
Lees ook:
Elke week een maaltijdbezorger gewond naar het ziekenhuis

Verantwoordelijk

Dit wordt nu onderzocht door de Inspectie, bevestigt een woordvoerder. Op dit misdrijf staat een boete, of een celstraf – afhankelijk van of een bedrijf of een persoon verantwoordelijk wordt gehouden. Het OM kan niet aangeven wanneer een besluit wordt genomen over vervolging. "Meer is er op dit moment nog niet over te vertellen."

De 15-jarige Ruiz Meijer verongelukte tegen 21.00 uur 's avonds op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, toen hij op zijn bezorgfiets overstak en werd geschept door een passerende auto. Ruiz, die werkte voor de kleine franchiseketen Burger Me, overleed later aan z'n verwondingen. De bedrijfsleider wil geen commentaar geven op het strafrechtelijk onderzoek: "Ik ga hier geen uitspraken over doen."

21-jarige automobilist

Verder wordt door het OM in Utrecht nog onderzoek gedaan naar de rol van de 21-jarige automobilist bij het verkeersongeluk. Binnenkort wordt een reconstructie gemaakt van het fatale incident.