Ga naar de inhoud
Celstraffen geëist

Echtpaar vervalste 5000 fusten bier, 'geluk dat niemand ziek werd'

Een bierfust van Heineken Beeld © ANP

Een echtpaar uit Nijkerk dat zeker 5000 vervalste fusten bier onder de merknamen Heineken, Amstel en Grolsch verkocht, heeft celstraffen tegen zich horen eisen.

Het Openbaar Ministerie neemt de zaak hoog op omdat er mensen ziek hadden kunnen worden door de fraude. De verdachten maakten de fusten van genoemde brouwers schoon in een autowasstraat en vulden die vervolgens met ander bier. "Dat er niemand ziek is geworden, is gewoon geluk geweest."

Kwalijke gevolgen brouwerijen

Als er door de onhygiënische toestanden wel mensen ziek waren geworden, dan waren de gevolgen voor de brouwerijen niet te overzien geweest, vindt het OM.

Daarom werd tegen directeur Willem van de P. (54) 15 maanden cel geëist, tegen zijn 46-jarige vrouw Erika van de B. 10 maanden. Tegen een van zijn bedrijven werd een voorwaardelijke boete van drie ton geëist. De andere onderneming moet wat het OM betreft twee ton betalen.

Bier onder eigen merk

Van de P. wilde bier onder eigen merk verkopen. Maar bij het schoonmaken ging het mis: het bier werd na verloop van tijd aangetast.

Hij kocht een professionele schoonmaakmachine en erkende in 2016 en 2017 fusten Heineken met een ander merk bier gevuld en verkocht te hebben. 

'Absurd hoog'

Volgens Heineken zijn dat 70.000 fusten van 50 liter geweest. De verdachte noemt dat getal absurd hoog. "Ik word door de brouwerij als voorbeeld gesteld." 

In een civiele zaak werd het stel al veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 270.000 euro aan de brouwer.