Jonge dierengedrag

Gevaar nummer 1 bij jonge huisdieren: iets raars eten

11 april 2019 13:30 Aangepast: 11 april 2019 13:33
Een hond speelt met een teddybeer. Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Iedere eigenaar van een jonge hond of jonge kat is met zijn huisdier weleens naar de dierenarts geweest. De redenen verschillen natuurlijk. Zo raken katten vaker gewond door een val, en honden door gestoei.

Een verzekeraar heeft nu uitgezocht waarvoor we het vaakst naar de dierenarts moeten. Ruim 80 procent van de huisdieren heeft wel eens een ongeluk gehad, beweert verzekeraar Petplan.

Met name het 'typische jonge dierengedrag' vult de wachtkamer van de dierenarts, blijkt uit niet-representatief onderzoek van de verzekeraar onder 800 baasjes. Aan deze groep is gevraagd waarvoor ze het vaakst een bezoekje aan de dierenarts moesten brengen.

Chocolade

Wat het meeste werd genoemd? Wie thuis een jonge hond of kat heeft, kan het misschien wel raden. De meest genoemde reden voor een bezoek aan de dierenarts is het eten van iets gevaarlijks. Chocolade is een bekende boosdoener, maar ook schuursponsjes, teddyberen en zelfs het eten van poep van junks wordt genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pas op met Pasen: huisdieren en chocolade gaan niet samen

"We zien dat jonge dieren tot drie jaar het grootste risico lopen", zegt een woordvoerder van de verzekeraar. "Dat komt vooral door dingen die ze niet zouden moeten opeten. Van satéprikkers tot sponsjes. Als die dingen niet worden verteerd, of ergens vast blijven zitten, dan volgt er een röntgenfoto of scan. En in ergste geval moet een dier dan geopereerd worden om het eruit te krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om batterijen; die kunnen levensgevaarlijk zijn."

De andere reden die veel werd genoemd: jonge honden die gewond raken tijdens het spelen.

Top 5 oorzaken bij jonge honden

  1. Iets raars gegeten
  2. Verwonding opgelopen tijdens het spelen (bijv. een kneuzing of spierscheuring)
  3. Bijtwond
  4. Botbreuk
  5. Aanrijding

Top 5 oorzaken bij jonge katten

  1. Iets raars gegeten
  2. Val (vaak van een balkon of uit een boom)
  3. Botbreuk
  4. Bijtwond
  5. Verwonding opgelopen tijdens het spelen (b.v. kneuzing of spierscheuring)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore