Lid van Koerdische organisatie

Rotterdamse vrouw met baby vast in Turkse cel

10 april 2019 21:15 Aangepast: 10 april 2019 21:15
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Een 31-jarige vrouw uit Rotterdam is vrijdag met haar vijf maanden oude dochtertje aangehouden en zit vast in de gevangenis in Istanbul. Ze zou verdacht worden van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De vrouw wordt bijgestaan door een Nederlandse en Turkse advocaat en krijgt consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade in Turkije, meldt Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het ministerie heeft ook contact met de familie in Nederland.

De vrouw en haar baby maken het naar omstandigheden goed.

Medevoorzitter van Koerdische organisatie

De vrouw was van 2015 tot 2016 medevoorzitter van de Koerdische organisatie DemNed, de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan in Nederland. Volgens de Turkse autoriteiten is deze groep gelieerd aan de Turkse PKK.

De familie snapt niet waarom de vrouw is aangehouden, omdat ze na 2016 al minstens vier keer Turkije heeft bezocht en toen nooit is aangehouden.

Ze was op een stedentrip met familie

Volgens de familie was de vrouw met enkele familieleden op een stedentrip en werd ze vrijdag op het vliegveld aangehouden toen ze wilde terugkeren naar Nederland. De familie maakt zich zorgen over de baby, omdat die een infectie heeft aan de luchtwegen en van de cipiers geen medicijnen zou mogen ontvangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore