Ga naar de inhoud
Wet werkt averechts

Tijdelijk huurcontract zit steeds meer huurders dwars

(Archieffoto) Beeld © ANP

Een huurverhoging kunnen én willen betalen, maar toch je huis uit worden gezet omdat de huisbaas bang is dat hij anders nooit meer van je af kan: dat overkomt Debby. Ze is het slachtoffer van een wet die juist meer huurhuizen had moeten opleveren op een overspannen woningmarkt.

"Begin februari kreeg ik een mail dat mijn huurcontract niet werd verlengd", vertelt Debby, die van Hoorn naar Soest verhuisde voor haar baan als lerares in het speciaal onderwijs. "Ik kan geen geschikt huis in de buurt vinden, heb geen familie dichtbij waar ik terecht kan en ik verdien te veel om in aanmerking te komen voor sociale huur. De kans is groot dat ik over twee weken op straat sta." 

Gedupeerden

Dit gebeurt steeds vaker, zegt Marcel Trip van de Woonbond. "Per maand zijn het er gemiddeld tien, maar de verwachting is dat het er meer worden omdat nu de tijdelijke contracten aflopen die twee jaar geleden werden afgesloten." Trip denkt bovendien dat maar een klein deel van de gedupeerden bij hem aanklopt, simpelweg omdat ze de Woonbond niet kennen, of omdat ze weten dat ze een tijdelijk contract tekenden (en het logische gevolg is dat het afloopt).

Particuliere
Lees ook:
Particuliere verhuurders verhuren vaak één woning, vooral in Randstad

Toch kwam het voor Debby als een verrassing dat ze haar huurhuis uit moest. "In alle hectiek van het verhuizen was ik mij er niet zo van bewust dat het tijdelijk was." Ze hoopt een nieuw plekje te vinden in Soest dat ook aan haar wensen voldoet. Maar dat blijkt nog knap lastig.

Interessant voor verhuurders

Marcel Trip beaamt dat het door de krapte op de huurmarkt moeilijk is om iets te vinden. "Zeker in de particuliere huur kunnen de tijdelijke contracten goed worden aangeboden. En het is voor verhuurder interessant: als je merkt dat de huurprijzen fors zijn gestegen, gooi je de huurder eruit en kun je een veel hogere huur vragen."

Precies dit gebeurde ook bij het appartement dat Debby huurt in Soest. De kale huurprijs werd verhoogd van 904 naar 950 euro, en er wordt alleen nog maar een jaarcontract verstrekt. Debby heeft zelfs aangeboden dat ze de nieuwe huurprijs wil betalen als dat betekent dat ze kan blijven. "Maar dat wil de huurbaas niet omdat ik anders huurrechten krijg, en dan kan hij me er niet meer zomaar uitzetten." 

Zweedse
Lees ook:
Zweedse belegger koopt duizenden Nederlandse huurwoningen

Volgens woningmarktexpert Peter Boelhouwer is dat het risico van de wet doorstroming huurmarkt. Het zorgt er aan de ene kant voor dat verhuurders makkelijker een woning beschikbaar stellen en dat er meer geïnvesteerd wordt, en dat zo de huurders makkelijker doorstromen. "Maar het heeft natuurlijk veel invloed op de maatschappij. En het is helemaal zuur als je de verhoogde huur wel wilt betalen, maar de verhuurder dat niet wil omdat je anders rechten krijgt." 

Prijzen door het dak

Daarom is Boelhouwer nooit voorstander van de wet geweest. En volgens hem is de oplossing het reguleren van de huurprijzen. "Om te voorkomen dat dit gebeurt en de prijzen door het dak gaan. Maar beleggers vinden dat te onzeker, en hebben liever geen onverwachte ingrepen van de gemeente." 

Ook de Woonbond vindt het slecht dat de tijdelijke contracten overal kunnen worden ingezet, zegt Marcel Trip. "Tijdelijke contracten verdringen de vaste, vooral in de commerciële huursector. Zo lopen steeds meer mensen tegen een tijdelijk huurcontracten aan, en worden de vaste contracten opgegeten. En het is geen oplossing voor de woningschaarste, eerder een herverdeling, en daarvan zijn de huurders de dupe."

Geen poot om op te staan

Trip pleit er daarom voor om die tijdelijke contracten alleen in te zetten waar nodig, zoals bij buitenlandse studenten die tijdelijk in Nederland zijn. 

Welke oplossing er ook komt, voor Debby is het te laat. Ze weet niet waar ze naartoe moet, en heeft geen poot om op te staan. "Ik ben al twee maanden aan het zoeken, heb het overal uitgezet, maar het lukt me niet om iets soortgelijks te vinden."

Woonbond:
Lees ook:
Woonbond: 300.000 huishoudens mogen huur bevriezen of verlagen

Verhuurder maakt slim gebruik van wet tijdelijke huur

Op 1 juli 2016 werd de wet tijdelijke huur ingevoerd, bedoeld om doorstroming op de huurmarkt te bevorderen en meer mensen te laten investeren. De verhuurder kan daardoor maximaal twee jaar zijn huis aan één huurder verhuren, en de huurder heeft geen huurdersrechten.

In het contract moet staan hoe lang de overeenkomst duurt. Alleen voor woningcorporaties zijn beperkingen opgesteld, voor commerciële huurders niet. De verhuurder moet uiterlijk een maand van tevoren de huurder schriftelijk informeren wanneer het contract eindigt. Doet hij dit niet, dan ontstaat een contract voor onbepaalde tijd. Als de verhuurder dezelfde persoon een contract aanbiedt, wordt het automatisch voor onbepaalde tijd en krijgt de huurder volledige huurbescherming.

Verhuurders maken slim gebruik van deze wet door de huurprijs te verhogen als het contract afloopt. Vooral in grote steden als Utrecht en Amsterdam zijn huurders best bereid om de hoge huur te betalen, in ruil voor een fijne stek. Maar ook bij een tijdelijk huurcontract geldt de reguliere huurprijsbescherming, staat op de website van de Woonbond.

De huurprijs wordt bepaald door het puntenstelsel: hoe meer punten een woning krijgt toegekend, hoe meer huur mag worden gevraagd. Alleen durven veel tijdelijke huurders de prijs niet te laten toetsen door de huurcommissie, omdat ze bang zijn dat het hun kans op een contract voor onbepaalde tijd verkleint. Voor huurders is het daarom mogelijk om tot zes maanden na afloop van het contract de prijs nog te laten toetsen. 

Uit onderzoek van adviesbureau Companen, een half jaar nadat de wet is ingegaan, bleek dat 21 procent van de particuliere verhuurders gebruikmaakten van een tijdelijk contract. De verwachting is dat het aantal inmiddels flink is gestegen. Nieuwe cijfers komen in juni. 

Heb jij te maken met een tijdelijk huurcontract, ben je mogelijk ook de dupe van de wet tijdelijke huur en zou je mee willen werken aan een onderwerp hierover voor RTL Nieuws? Laat het ons weten: oproep@rtl.nl.

Dit is een artikel van