Gewelddadig

Tien jaar cel voor tbs'er die medewerker doodstak met schaar

10 april 2019 11:24 Aangepast: 10 april 2019 11:47
Archieffoto Beeld © Politie

De 46-jarige Michel T. heeft 10 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging gekregen voor doodslag op een 25-jarige medewerker van tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal. T. stak de medewerker twee jaar geleden met een schaar. Het 25-jarige slachtoffer overleed twee dagen later aan zijn verwondingen.

T. heeft de steekpartij bekend. Hij had medewerker Arnd Otten om een schaar gevraagd om een draadje van zijn trui af te knippen. Vlak daarop stak T. de man meerdere malen in borst en rug. 

Gewelddadig tegen medewerkers en tbs'ers

De man was al eerder veroordeeld voor een poging tot doodslag uit 1998. Sinds die veroordeling heeft hij zich vaker gewelddadig gedragen tegenover medewerkers van verschillende tbs-klinieken en andere tbs'ers. 

Het Pieter Baan Centrum schat de kans op herhaling hoog in als de verdachte niet wordt behandeld in een hoog beveiligde omgeving en geen medicatie krijgt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodsteken medewerker tbs-kliniek was gevolg van te hoge werkdruk

Ritalin gesnoven

Tijdens de rechtszaak bleek al dat Michel T. van een andere gedetineerde Ritalin kocht. Hij vermaalde het tot poeder en snoof het om er high van te worden. Hij was onder invloed van Ritalin toen hij Otten doodstak. De Inspectie Justitie en Veiligheid concludeerde eerder al dat er te weinig toezicht was op de inname van medicijnen.

Daarnaast concludeerde de inspectie dat er veel tijdelijke medewerkers aan het werk waren, die de regels niet goed kenden. Er was weinig tijd om nieuwe medewerkers, zoals Otten, goed in te werken. Het personeel had het bestuur gewaarschuwd over de werkdruk. Toch ging men door met een reorganisatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore