Anonieme brieven

Bedreigingen windmolenpark gaan politie te ver: 'Grijp in, voordat het fout gaat'

10 april 2019 10:46 Aangepast: 10 april 2019 11:08
Beeld © ANP

Het verzet tegen windmolens in Noord-Nederland baart de politie grote zorgen. Verschillende ondernemers die meewerken aan de bouw van windmolenparken in de regio hebben anonieme dreigbrieven ontvangen. De politie roept de hulp in van mensen die meer weten: "We hopen dat mensen willen ingrijpen voordat het helemaal fout gaat."

Als gevolg van de bedreigingen hebben al twee ondernemers het werk neergelegd. Ook Gedeputeerde Staten in Groningen is bedreigd om de bouw van de parken.

Intimiderende passages

Volgens de politie bevatten de brieven 'intimiderende passages'. Ondernemers worden bijvoorbeeld gewaarschuwd om maatregelen te treffen voor hun eigen veiligheid. "Als u niet tot actie overgaat kunt u het geld wat u, over onze rug, verdient beter uitgeven aan beveiliging van u en uw onderneming."

"Geen enkel bedrijf kan zich verschuilen voor ons: van projectontwikkelaar, aannemer, windboer, toeleverancier tot broodjeszaak", dreigen de schrijver of schrijvers in hun laatste brief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bedreigers windpark Groningen zijn niet meer voor rede vatbaar'

De politie Noord-Nederland vertelde gisteravond in Opsporing Verzocht 'heel nuttige tips' te hebben ontvangen over de brieven. "Wij kunnen ons niet voorstellen dat alle tegenstanders van windmolenparken het eens zijn met de manier van protesteren, zoals nu gebeurt", zei een politiewoordvoerster. "Een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog gaat ons te ver. Wij hopen dat de kring rond de briefschrijver of -schrijvers ook inziet dat het nu te ver is gegaan."

Flinke woordenschat

Het valt de politie op dat de brieven zijn geschreven door iemand met een uitgebreid vocabulaire, maar de schrijver maakt ook fouten. "Het zijn lange zinnen met verwijzingen richting de Tweede Wereldoorlog en het fascisme. Er zitten wel taalfouten in, bijvoorbeeld in de werkwoorden. Zoals 'het mooie is dat het gepeupel dit betaald' en 'u bevindt zich op zwaar vervuilt terrein'. Het zijn details, maar hopelijk geven die informatie over degene wie dit bedenkt en wie het maakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omwonenden windmolens kunnen straks compensatie krijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore