Ga naar de inhoud
Te zwaar

Kwart van alle jongeren heeft overgewicht

Archieffoto. Beeld © iStock

In 2018 was bijna een kwart van de jongeren tussen 18 en 25 jaar te zwaar.

Drie van de tien jongvolwassenen zijn ontevreden met hun gewicht. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers in de Jeugdmonitor. 

Obesitas

In 2018 had 16 procent van alle kinderen en jongeren tot 25 jaar overgewicht. 3 procent van die groep had op basis van de body mass index (BMI) zelfs ernstig overgewicht. Zij lijden aan obesitas.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe aanpak overgewicht kinderen: 'Mijn kind werd gepest, het moest anders'

Stijgende lijn

In 2000 was het totaal aantal kinderen en jongeren met overgewicht nog 12,5 procent. Nu is dat 15,8 procent. Het aantal kinderen en jongeren dat te zwaar is, stijgt al jaren gestaag.

Verder meldt het CBS dat overgewicht het vaakst voorkomt bij kinderen en jongeren met een niet-westerse achtergrond (25 procent). Overgewicht komt bij jongens en meisjes ongeveer evenveel voor.

'Beweegvloer'
Lees ook:
'Beweegvloer' op kinderdagverblijf, want ook peuters zitten te veel stil

Kindereetcoach Ingrid Viergever-Stieber schrikt van deze cijfers. "Ik had gedacht dat er intussen wel een kentering zou zijn, dat het nou eindelijk de goede kant op zou gaan. Niet dus." .

Van de jong volwassenen is bijna een kwart te zwaar. Volgens Viergever-Stieber is het ook niet makkelijk voor hen. "Ze verkijken zich er misschien op. Er zijn veel verleidingen, ze staan op eigen benen en moeten eigen beslissingen nemen, ook op het gebied van eten en financiën. Maar met alle informatie die er is denk je toch dat er meer bewustzijn komt."