Weinig steun voor prostitutieverbod

'Verbod op oudste beroep ter wereld is een illusie'

09 april 2019 21:20 Aangepast: 03 september 2020 10:28

Het kopen van seks moet strafbaar worden. Dat wil een groep - vooral - christelijke jongeren en daarom hebben ze de afgelopen tijd 40.000 handtekeningen opgehaald.

Daarmee kunnen ze het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten. De ChristenUnie omarmt het plan, maar een Kamermeerderheid voelt niets voor zo'n verbod. VVD'er Jeroen van Wijngaarden: "Dit voorstel gaat niet werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren roepen op: maak betaalde seks strafbaar

Exxpose is de organisatie die achter het burgerinitiatief zit. De stichting noemt zichzelf christelijk geïnspireerd en politiek onafhankelijk en zegt dat veruit de meeste jongeren die in de prostitutie terechtkomen, daartoe gedwongen worden door 'urgente financiële nood'. 

Zweeds model

Exxpose wil daarom dat Nederland het Zweedse model invoert, waar het kopen van seks strafbaar is en anderen die geld verdienen aan prostitutie strafbaar zijn. In dat model wordt de prostituee hulp aangeboden. Met de 40.000 handtekeningen die Exxpose morgen aanbiedt aan de Tweede Kamer, moet het worden besproken in het parlement.

"Iemand die naar een prostituee gaat, moet een boete op de mat krijgen en een pooier moet een nog veel hogere straf krijgen. In dit model worden de prostituees niet gestraft. Zij krijgen juist hulp aangeboden om uit die wereld te stappen. En er moeten haar alternatieven worden geboden."

Sekswerkers zelf

"Het Zweedse model waar Exxpose voor pleit is juist wel schadelijk voor de veiligheid en gezondheid van sekswerkers", vertelt Velvet December.

Zij werkt als sekswerker en wordt direct getroffen door dit soort plannen. "In Ierland, waar dit model recentelijk is ingevoerd, is het afgelopen jaar het geweld tegen sekswerkers verdubbeld. En zien we in Frankrijk dat de HIV-prevalentie weer omhoog gaat." Volgens haar zijn vooral migranten sekswerkers de dupe: "Met extreem geweld en zelfs moord als resultaat."

De gevolgen van het Zweedse model in landen die het invoerden:

Frankrijk:

  • 42 procent van de sekswerkers ervaart meer geweld
  • 38 procent voelt druk om onveilige seks te hebben met klanten
  • 70 procent van de sekswerkers heeft een slechtere relatie met de politie
  • 78 procent heeft minder inkomen
  • Stijging HIV-prevalentie

(bron en bron)

Ierland:

  • Sinds de invoering een stijging van 50 procent in het aantal gevallen van geweld tegen sekswerkers

(bron)

Zweden:

  • De wet heeft het omgekeerde effect en heeft er vooral voor gezorgd dat er minder toegang is tot hulpverlening en dat het geweld tegen sekswerkers gestegen is

(bron)

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lex (46) runt een lesbisch escortbureau: 'Dat vrouwen minder van seks houden is een fabeltje'

Geen happy hooker

Een van mensen achter Exxpose is Willemijn de Jong (28) die in het dagelijks leven werkzaam is bij het Leger des Heils. Zij sprak daar veel vrouwen die in de prostitutie werken. "Vrouwen in de prostitutie zijn altijd begonnen vanuit een uitbuitingssituatie, bijvoorbeeld omdat ze seksueel werden misbruikt als kind of omdat er sprake was van verslaving. Dat zijn geen sterke vrouwen die er bewust voor hebben gekozen."

Volgens haar gaat het vooral om mensenhandel, misbruik en onderdrukking. "De 'happy hooker', de sterke vrouw die er bewust voor heeft gekozen, die bestaat niet. Er zit altijd een verhaal achter van ellende en uitbuiting."

Veelvoud aan motivaties

Het beeld dat Exxpose schetst bestaat niet, volgens Velvet December. “Er is een veelvoud aan motivaties en een diversiteit aan mensen die sekswerk doen", legt ze uit. "Je ogen daarvoor sluiten, doet dus ook af aan het effectief formuleren van oplossingen voor misstanden en de positieverbetering van sekswerkers.”

Volgens haar is iedereen ongeacht mate van ‘vrijwilligheid’ en ongeacht de sector, het beste af met respect voor arbeidsrechten en gezonde en veilige werkomstandigheden. "‘De vrouw’ met dit wetsvoorstel haar agentschap ontzeggen en kwetsbaarder maken, is dus helemaal niet feministisch: het is niets meer dan misogynie."

Reactie vereniging voor sekswerkers: verbod zorgt voor meer geweld tegen vrouwen

PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers, vindt dat je prostitutie juist criminaliseert als betaalde seks strafbaar wordt. Foxxy, woordvoerster van de organisatie, noemt de ideeën van Exxpose vrouw-onterend. "Ze zeggen dat ze opkomen voor de rechten van vrouwen maar er komen hierdoor juist meer vrouwen in de illegaliteit", voorspelt ze. Volgens haar wordt de kans op hiv-besmetting juist groter en zal het geweld tegen vrouwen juist toenemen.

Sinds 2000 probeert Nederland om van prostitutie een normaal beroep te maken. PROUD strijdt er juist voor het prostitutievak meer te decriminaliseren. "We moeten gewoon als zzp'ers behandeld worden, net als elke andere zelfstandige.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sekswerker Foxxy Angel komt in actie: 'Hoe veilig is mijn werk straks nog?'

Regeringspartij ChristenUnie omarmt het idee van Exxpose, ondanks de enorme toename van geweld. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt dat er in de strijd tegen gedwongen prostitutie 'geen enkel taboe' past. "Als het strafbaar stellen van hoerenlopers leidt tot minder slachtoffers van mensenhandel dan is dat dat een hele goede optie. Goed dat 40.000+ mensen die optie nu op de Haagse tafel leggen", schrijft hij een reactie op Twitter.

Geen Kamermeerderheid

De partij wordt gesteund door de SGP en het CDA. Maar dat is lang geen Kamermeerderheid. Regeringspartij VVD voelt bijvoorbeeld niets voor de invoering van een prostitutieverbod, zegt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. "Dit voorstel gaat niet werken. Het is een illusie om te denken dat je het oudste beroep ter wereld met het wetboek in de hand, de wereld uit kan reguleren."

Bovendien is de VVD er 'ook principieel niet voor', zegt Van Wijngaarden. "We willen ons richten op de aanpak van uitbuiting en dwang. Dat staat ook in het regeerakkoord. Er komt een nieuwe wet aan, die inzet op het tegengaan van dwang in de prostitutie. De oplossing is niet om alle prostitutie te verbieden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel geweld tegen sekswerkers: 'Het deed zoveel pijn'

Dat vindt ook Marjan Wijers, een van de eersten die onderzoek deed naar mensenhandel in de seksindustrie. "Er is een heel scala aan redenen waarom we dit plan van Exxpose niet moeten willen. Het is je eigen moraal willen opleggen aan anderen via het strafrecht. Dat vind ik zo problematisch."

Afgelegen gebieden

"Met dit voorstel van Exxpose bereik je juist het omgekeerde: meer geweld tegen sekswerkers in plaats van minder omdat je mensen de illegaliteit in dwingt. De sekswerkers en hun klanten gaan naar meer afgelegen gebieden en kunnen minder makkelijk naar de politie stappen. Je geeft hiermee groen licht voor meer criminaliteit. Het leven van sekswerkers wordt juist onveiliger. Je gaat de mensenhandel er echt niet mee tegen."

Wijers wijst óók naar Frankrijk, waar twee jaar geleden het Zweedse model is ingevoerd. "Daar zijn vrouwen vermoord omdat ze op afgelegen gebieden aan het werk gingen. Maar ook klanten worden kwetsbaarder. Klanten kunnen moeilijker naar de politie stappen en ze worden ook een aantrekkelijker doel voor bendes."

Mensenrechtenorganisaties

Volgens Velvet December is het "ook niet zomaar dat internationale mensenrechten- en gezondheidsorganisaties zoals de WHO, Amnesty International, ILGA World en UNAIDS pleiten voor het decriminaliseren van sekswerk. Het is bewezen effectief voor de verbetering van de gezondheid en veiligheid van sekswerkers."

Volgens Wijers die onderzoek doet naar mensenrechten, is het imago van sekswerkers slechter aan het worden. “Het stigma dat sekswerkers minderwaardige mensen zijn die je straffeloos kunt misbruiken, neemt toe. Geweld en discriminatie nemen ook toe. Dat is zeer zorgelijk.”

Wat er moet veranderen? "Sekswerkers moeten op dezelfde manier behandeld worden als zzp'ers. Met dezelfde rechten. Nu worden ze vaak behandeld als kinderen die onder toezicht gesteld moeten worden van  de gemeente en exploitanten. Dat maakt ze machtelozer, terwijl ze juist meer macht moeten krijgen. Gelijkwaardig moeten worden behandeld."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore