'Geen grap'

Schoolsysteem Magister getroffen door zware ddos-aanval

09 april 2019 17:12 Aangepast: 09 april 2019 17:24
Beeld © ANP

Door een ddos-aanval is de computerdienst Magister, door scholen gebruikt om onder meer roosters en cijfers bij te houden, vandaag slecht bereikbaar geweest. Het gaat volgens de fabrikant om een 'heel massieve en forse' aanval.

Die begon vanochtend en zou volgens de fabrikant, Iddink Group, inmiddels achter de rug zijn. Het bedrijf uit Amersfoort wil aangifte doen, maar heeft geen idee wie achter de aanval zit. Die was zo groot, dat de fabrikant betwijfelt of het gaat om 'een grap van een scholier'.

Moeilijk bereikbaar

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Andere apparaten worden allemaal tegelijk naar het doelwit gestuurd, dat bezwijkt onder de druk en moeilijk bereikbaar wordt. In het geval van Magister kunnen scholieren dan bijvoorbeeld cijfers, roosters en huiswerkopdrachten niet meer bekijken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DDoS-aanval op Magister, honderden scholen getroffen

"Het raakt bij de ingang overvol", legt een woordvoerder van Iddink uit. "Bij de deur staan zo veel mensen te drammen dat mensen nauwelijks nog binnen kunnen komen."

Een deel van het verkeer werd weggeleid, waardoor de schade beperkt bleef. Ddos-aanvallen zijn online heel eenvoudig en goedkoop te bestellen.

Zo worden sites platgelegd met een ddos-aanval

Een ddos-aanval is relatief eenvoudig uit te voeren en kan veel schade aanrichten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van