Levendige handel

Cashen met kaartjes Ajax - Juventus: Daan kreeg 800 euro voor 2 tickets

09 april 2019 13:14 Aangepast: 09 april 2019 13:59
Daan kijkt Ajax op de bank morgenavond.

Het Champions League-duel tussen Ajax en Juventus zorgt voor een jacht op kaartjes, waarbij duizelingwekkende bedragen worden geboden. Amsterdammer Daan loopt lekker binnen: hij heeft twee tickets voor 800 euro verkocht. Andere fans proberen op het laatste moment nog een kaartje te bemachtigen. "400 euro? Ik heb mijn grenzen."

Ronaldo live in actie zien in de ArenA. De 34-jarige Daan, supporter in hart en nieren, had zich er zo op verheugd. "Ik was er tijdens de finale in 1996 ook bij. Toen was ik 11 jaar." 

De goal van Jari Litmanen. De strafschoppen. De ijzingwekkende spanning. De sfeer erna. Daan kan zich de wedstrijd nog herinneren als de dag van gisteren.

Vaderschap gaat voor

Al bijna 25 jaar heeft de Amsterdammer een seizoenskaart. In het begin miste hij geen thuiswedstrijd. En bij topwedstrijden was-ie er standaard bij. "Mijn moeder werkte ook jarenlang voor Ajax." 

Maar zelfs voor een grote fan als Daan worden grote wedstrijden minder belangrijk op het moment dat er een kind in het spel is. Twee weken geleden werd dochter Amelia geboren. "Dat betekent dat ik Ajax - Juventus ga kijken op de bank. Met dochterlief op schoot."

Waarom niet in het stadion? "Omdat ik een gehoorzame man ben", grapt Daan. "Ik snap mijn vrouw wel dat ze het fijn vindt dat ik thuis ben. Ik ben voor mijn werk ook al veel weg. Er zijn belangrijkere dingen dan voetbal. Het is geen ramp."

1200 euro

Daan zette zijn twee tickets op Marktplaats. Hij wist niet wat hij zag. "Niet normaal wat mensen bieden. Het ging maar door. Tot wel 1200 euro."

Uiteindelijk heeft Daan zijn twee tickets voor in totaal 800 euro verkocht. "Het geld gaat naar de spaarrekening van mijn dochter."

Ajax: dit mag niet

Ajax is niet blij met dit soort handel. "Supporters die kaarten kopen via andere kanalen, zoals Marktplaats, lopen het risico dat het aangekochte ticket geen toegang geeft tot het stadion", zegt een woordvoerder. 

"Zoals we al eerder hebben verkondigd, doet Ajax met grote regelmaat onderzoek naar zwarthandel en worden kaarten die hiermee in verband worden gebracht, steevast geblokkeerd. Wij vinden dit zelf ook vervelend en adviseren daarom altijd om alleen via onze eigen kanalen kaarten te kopen."

Wie kaartjes voor grote bedragen doorverkoopt, riskeert een landelijk stadionverbod van 18 maanden en een geldboete van 450 euro.

Gun mezelf een voordeeltje

Daan vindt daar wel wat van. "Ik geef al jaren ontzettend veel geld uit aan de club. De prijzen van een seizoenskaart zijn ook weer duurder geworden. Ik verkoop nu één keer mijn kaartjes. Ik gun mezelf wel één keer dit voordeeltje. Het is natuurlijk anders voor mensen die op grote schaal kaartjes inkopen en voor veel meer verkopen."

Willy (r) tijdens voor de  wedstrijd Real -Ajax (5 maart) Willy (r) tijdens voor de wedstrijd Real -Ajax (5 maart)

Hopen op een kaartje

Ajax-supporter Willy van der Kant uit het Zeeuwse Terneuzen is nog hard op zoek naar een ticket voor de wedstrijd. Maar er zijn grenzen, vindt de Zeeuw. "Vorige week heb ik een oproep geplaatst op Marktplaats. Maar ik kan tot nu toe alleen een kaartje tussen de 200 en 300 euro krijgen. Dat gaat me te ver."

Willy heeft zijn eigen ticket aan zijn zoon  Bas gegeven. "Die kon vanwege zijn stage niet mee naar Madrid. Dat was zo'n geweldige wedstrijd. Daarom gun ik mijn zoon nu mijn kaartje."

Vroeg in de auto

Maar Willy wil er zelf ook graag bij zijn. De aanhouder wint, hoopt de Zeeuw. Dus is er een plan. "We rijden morgen om 13.00 uur van huis weg. Dan ga ik bij het stadion staan en hoop ik daar nog een ticket over te kopen van iemand. Er is altijd wel iemand ziek, die een kaartje over heeft."

"Als het niet lukt, kijk ik in de kroeg bij de ArenA. Zo'n wedstrijd is ook een dagje uit hè."

`