Mondiale beweging

'Extreem-rechts naar Franse trainingskampen met vechttraining'

09 april 2019 02:49 Aangepast: 09 april 2019 02:48
Een lid van Identitair Verzet met bivakmuts over zijn hoofd op het dak van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam (archieffoto) Beeld © ANP/GinoPress B.V.

De extreem-rechtse organisatie Identitair Verzet stuurt nieuwe rekruten naar trainingskampen in Frankrijk. In deze kampen worden krachttraining en man-tegen-mangevechten gehouden.

Dat bevestigt de organisatie na vragen van NRC. Er zouden 25 Nederlanders aan hebben deelgenomen. Ook in Nederland wordt in dit soort kampen getraind.

Groepen zoals Identitair Verzet verwachten dat er een rassenoorlog gaat uitbreken. "Uit ons veldonderzoek komt naar voren dat zij door gezamenlijk vechtsporten te beoefenen zich voorbereiden op de naderende strijd", zegt Danny Oudsen, extreem-rechtsonderzoeker van veiligheidsadviesbureau Nuance door Training en Advies (NTA) in een interview met NRC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raadsleden Gouda bedreigd om moskee: 'We komen je opzoeken'

Mondiale beweging

Bij demonstraties in Nederland brengt Identitair Verzet niet meer dan enkele tientallen mensen op de been. In andere Europese landen waar de beweging afdelingen heeft, gaat het om honderden aanhangers.

"Er is een mondiale beweging ontstaan van mensen die in grote lijnen dezelfde ideologie aanhangen," aldus Oudsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie haalt protesterende mannen met bivakmutsen van dak islamschool

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore