NutriScore

Deze tussendoortjes lijken gezond, maar zijn dat niet

09 april 2019 07:00 Aangepast: 09 april 2019 18:17
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Rijstwafels met een yoghurtlaagje: dat klinkt als een gezonde keuze, maar is dat volgens de Consumentenbond niet. Want qua voedingswaarde scoort de rijstwafelvariant namelijk net zo slecht als een mars.

Om verwarring voor de consument te voorkomen pleit de Consumentenbond daarom voor de invoering van het in Frankrijk ontwikkelde NutriScore.

Marketingtrucs

Met dat logo worden met de letters A tot en met E in de kleuren groen tot rood aangegeven hoe het tussendoortje scoort. A is groen en dus een gezonde keuze, E is een minder gezond alternatief en is rood. "Met zo’n logo bied je onafhankelijke informatie en strijd je tegen de marketingtrucs die bedrijven gebruiken", zegt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond.

Dat rijstwafels er niet goed vanaf komen, bleek al uit een eerder bericht. Dat komt door de grote hoeveelheid arseen, die in hoge dosering gevaarlijk is voor je peuter. De rijstwafels van Zonnatura danken hun slechte score aan het yoghurtlaagje, wat qua voedingswaarde veel wegheeft van witte chocolade: een pakketje van drie wafels bevat bijna vier suikerklontjes.

Handigste logo

De bond pleit voor het logo omdat volgens het preventieakkoord er in 2020 een nieuw onafhankelijk keurmerk moet zijn, als opvolger van het ‘Ik kies bewust’-Vinkje, en de NutriScore is volgens de Consumentenbond de beste keuze. "Het logo is net ingevoerd in België en binnenkort ook in Spanje, en omdat veel andere landen in de Europese Unie hiervoor kiezen is dit het handigste logo voor consument én fabrikant", aldus Van der Staak. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Elke dag een rijstwafel kan schadelijk zijn voor je kind'

Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt ook de 'Goed Bezig!'-reep met cranberrysmaak van Bolletje er niet goed vanaf. De cranberryvariant scoort een D. Geert-Jan Zandbergen, commercieel directeur bij de koekfabrikant, reageert verbaasd. "Zelf kwamen wij uit op een C, maar blijkbaar zitten we net op de rand tussen C en D."

Hij benadrukt dat ze tweejaarlijks het aantal gram suiker in de koek al terugdringen. "We hebben de naam 'Goed Bezig!' nooit met de opzet in de markt gezet dat je zélf goed bezig bent. Het was meer bedoeld als reactie naar je collega's, dat je zo'n reep geeft en daarmee laat weten dat ze goed bezig zijn."

Zandbergen benadrukt dat de rest van de repen NutriScore B of C scoren. "En over vijf weken zouden we de receptuur van deze koek al aanpassen, door palmvet te vervangen voor raapolie, waardoor die volgens onze berekening op een B zou moeten uitkomen. Want we gaan natuurlijk voor een zo goed mogelijke score."

'Consumentenbond is te vroeg'

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vindt dat de consumentenbond te vroeg pleit voor de NutriScore. Zij zijn met het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport nog aan het onderzoeken welk systeem het beste is. Samen bekijken ze verschillende opties, zoals naast de NutriScore het stoplichtensysteem zoals ze in het Verenigd Koninkrijk hanteren. Daarbij worden voorop de verpakking met rood, oranje of groen aangegeven of het gezond is of niet. Ook wordt er gekeken naar het Zweedse Keyhole-logo: een groen sleutelgat op producten die een gezonde keus zijn. Ook kijken ze naar de Schijf van Vijf en de Reference Intake, het logo wat voedingswaarden aangeeft. 

Volgens Gerard van der Zanden, voorlichter van de FNLI, meten alle systemen met verschillende dingen, en hebben ze hun voor- en nadelen. "We weten bijvoorbeeld dat wit brood niet dezelfde voedingswaarde heeft als bruin brood, maar in de NutriScore komen ze er wel hetzelfde uit. Daarom zijn we nu aan het onderzoeken welk systeem het beste voor ons is. Dat kan ook een combinatie van systemen zijn." 

Bekijk hieronder een overzicht van de bekendste 'tussendoortjes' en hun score. Klik hier voor groot (pdf).

Botsen 

Annet Roodenburg, hoogleraar voeding aan de HAS Hogeschool, heeft de NutriScore uitgeprobeerd op de producten uit haar keukenkastje en stuitte meteen op een probleem. "De Nutri-Score en de Schijf van Vijf lijken soms met elkaar te botsen. Unox tomatensoep krijgt bijvoorbeeld NutriScore A, maar de soep past weer niet in de Schijf van Vijf."

Dat komt volgens Roodenburg omdat de Nutri-Score een complexe berekening is die op andere dingen let dan de Schijf van Vijf.

Het werkt als volgt: veel groente in de soep wordt als positief gezien en zorgt voor een hoge score. Maar zou er in dezelfde soep veel zout zitten, dan heft dat het positieve effect eigenlijk op. "Als je op de Nederlandse markt een voedselkeuzelogo wil moet er consistentie zijn," vindt Roodenburg. "En NutriScore voldoet daar nog niet aan." 

Eind dit jaar kiest het ministerie welk logo het wordt.  

We namen de proef op de som en vroegen jullie welk tussendoortje het gezondst is

Zou jij weten welk tussendoortje het meest gezond is?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tussendoortjes voor kinderen vaak ongezond'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van