Ga naar de inhoud
Niet ingeënt

Vierde kind besmet met mazelen op crèche Den Haag

Beeld © Archieffoto

Op een kinderdagverblijf in Den Haag is een vierde kind besmet met de mazelen. Dat laat de GGD Haaglanden weten. Eerder werd duidelijk dat op de crèche al drie kinderen besmet waren.

De GGD onderzoekt nog of de zeer besmettelijke ziekte zich verder heeft verspreid. "Er zijn geen nieuwe gevallen bekend, maar het contactonderzoek loopt nog", zegt een woordvoerster.

In het buitenland opgelopen

Begin vorige week werd bekend dat drie kinderen beneden de vier jaar op de crèche de ziekte onder de leden hebben. Van het vierde kind was dit nog niet zeker. Een van de patiëntjes had het virus waarschijnlijk in het buitenland opgelopen.

Mazelenuitbraak
Lees ook
Mazelenuitbraak op Haagse crèche: hoe gevaarlijk is dat?

Kinderen waren niet ingeënt

De kinderen waren geen van allen ingeënt. Volgens een woordvoerder van de GGD Haaglanden komt dit doordat sommigen van hen jonger waren dan veertien maanden. Dat is de leeftijd waarop kinderen kunnen worden ingeënt tegen de ziekte. Van de andere kinderen is niet bekend waarom zij niet zijn ingeënt.

Welk kinderdagverblijf precies is getroffen, wil de GGD niet zeggen.

Wat voor ziekte is dit?

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het kan worden overgedragen door niezen en hoesten. Het meest bekende symptoom is rode uitslag over het hele lichaam, maar het virus kan ook een dodelijke hersenontsteking veroorzaken.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er in Nederland tien patiënten met mazelen gemeld bij het RIVM. Dit is meer dan in de jaren ervoor. In dezelfde periode in de jaren 2015 tot en met 2018 werden namelijk maximaal twee mazelenpatiënten gemeld. De meeste patiënten die tot nu toe - in 2019 - gemeld werden, zijn in het buitenland besmet geraakt.

In 2017 waren er in Europa 28 sterfgevallen door het virus, van wie de meeste in Roemenië (18), waar een behoorlijke epidemie uitbrak.