Ondanks kritiek

Snorfiets voortaan op rijbaan in Amsterdam

08 april 2019 08:10 Aangepast: 08 april 2019 08:31
Door de stad hangen waarschuwingsborden. Beeld © ANP

Het zal even wennen zijn, maar snorfietsers mogen vanaf vandaag niet langer op het fietspad rijden in Amsterdam. Ze moeten binnen ringweg A10 een helm op en uitwijken naar de rijbaan. De gemeente wil hiermee de verkeersveiligheid vergroten en de drukte op de fietspaden terugdringen.

De Tweede Kamer stemde in 2017 in met een regeringsplan om gemeenten de mogelijkheid te geven snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. Het plan leidde tot flinke kritiek.

'Experimenteren met mensenlevens'

Volgens de RAI Verenging - de belangenvereniging van importeurs van auto's en motorfietsen - is wetenschappelijk bewezen dat de maatregel de verkeersveiligheid niet verbetert, maar worden snorfietsers juist in gevaar gebracht. Brancheorganisatie BOVAG sluit zich daarbij aan. "Het is experimenteren met mensenlevens. Een helm voorkomt niet dat je wordt overreden door een vrachtwagen."

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is wel positief. "Op de autoweg moeten snorfietsen zich aanpassen, op het fietspad gedragen zij zich als de sterkste. Dit maakt het fietspad echt veiliger."

Dit is wat er wanneer verandert, voor wie en wat het je kan kosten. Dit is wat er wanneer verandert, voor wie en wat het je kan kosten.

Bij de gemeente kwam een ongekend aantal reacties binnen, zo'n 4500, van zowel voor- als tegenstanders. Een petitie heeft binnen een maand ruim 42.000 handtekeningen opgehaald.

95 euro

De eerste twee maanden wordt er nog niet gehandhaafd. Daarna bedraagt de boete 95 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore