Bel 112

Niet filmen, maar helpen: Rode Kruis geeft les over hulpverlening na ongeluk

08 april 2019 07:23 Aangepast: 08 april 2019 08:53
Geënsceneerde foto. Beeld © Rode Kruis

Ze zijn hulpverleners een doorn in het oog bij incidenten: opdringerige, filmende omstanders. Na een ongeluk moet je niet filmen, maar helpen. En daarom komt het Rode Kruis nu met lesmateriaal voor scholieren.

De les is speciaal ontwikkeld voor leerlingen van middelbare scholen. Zij krijgen fragmenten te zien van situaties op straat en kunnen dan aangeven wat zij zouden doen: helpen of niet. Door over de keuzes te praten hoopt het Rode Kruis te bereiken dat jongeren na een ongeval vaker de telefoon pakken om 112 te bellen in plaats van de gebeurtenissen met hun mobieltje te gaan filmen.

Eerder onderzoek van het Rode Kruis wees uit dat bijna 90 procent van de Nederlanders het niet acceptabel vindt dat omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Maar uit het onderzoek kwam ook dat mensen het moeilijk vinden om er wat van te zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom filmen mensen bij iets heftigs? 'Ze kruipen zelfs onder afzettingen door'

"Als we dit bespreekbaar maken, zorgen we ervoor dat mensen er extra over nadenken voordat zij hun telefoon erbij pakken. Als je getuige bent van een ongeluk, kun je echt beter hulp gaan verlenen of 112 bellen dan alles vastleggen", zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. Het lesmateriaal staat online. Docenten kunnen op de website van het Rode Kruis informatie vinden om zelf een les 'Hero of Humanity' te verzorgen.

Steekincident

Eind vorige maand deelde de politie nog haar verbazing over ooggetuigen van een steekincident in Den Haag. Daar had iemand zichzelf verwond met een mes. Tot ontsteltenis van de politie begonnen omstanders het slachtoffer te filmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Filmende omstanders hinderen politie Den Haag: 'Denk na alsjeblieft'

Waarom doen mensen dat toch?

Vooral de politie reageert vaak boos op mensen die filmen als er iets heftigs gebeurt, maar toch gebeurt het keer op keer. Waarom doen mensen dat dan toch?

Volgens hoogleraar nieuwe media Jan van Dijk denken filmende ooggetuigen vooral aan zichzelf. "Ze willen anderen laten zien dat ze iets spannends hebben meegemaakt. Dat is een vorm van sensatie."

Van Dijk ziet een rol weggelegd voor de overheid, vertelde hij eerder aan RTL Nieuws. "Ik vind dat die meer voorlichting moet geven over hoe mensen moeten optreden in situaties als deze. Mensen weten niet wat ze voor het slachtoffer moeten of kunnen doen en zien dan niet dat het verkeerd is om te filmen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore