Reactie op kritiek

Hiddema: debat niet goed gevoerd door aanwezigheid familie Anne Faber

07 april 2019 08:17 Aangepast: 07 april 2019 08:31
Theo Hiddema tijdens het debat over Michael P. Beeld © ANP

Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie vindt dat het debat over de zaak-Anne Faber afgelopen woensdag in de Kamer niet scherp genoeg gevoerd kon worden omdat de familie in de plenaire zaal zat. "Ze hadden de zitting op de publieke tribune kunnen bijwonen."

Dat zei Hiddema gisteravond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Nu werden ze deel van de plenaire behandeling. Dat gaf een bepaalde waardigheid, die het debat niet ten goede kwam."

Volgens het FvD-Kamerlid was er door de aanwezigheid van de nabestaanden de behoefte van Kamerleden 'om zich in te houden'. "En de minister kon er ongeschonden vanaf komen. Doordat de familie geen koppensnellerij wilde, hebben ze het met zijn allen zo gespeeld dat er geen koppen zouden rollen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer maakt bezwaar tegen 'gruwelijke details' tijdens debat Michael P.

Gruwelijke details

Hiddema werd door andere Kamerleden en voorzitter Arib tot de orde geroepen toen hij gruwelijke details begon op te sommen over de verkrachting van twee minderjarige meisjes door Michael P. 

De moeder van Anne Faber verliet de plenaire zaal toen Hiddema uit het vonnis van de verkrachtingszaak citeerde. Hiddema zegt daarover dat hij 'daar helemaal niets van begrijpt'. "Ik heb het helemaal niet over hun zaak gehad. Van tevoren heb ik zelfs nog kennisgemaakt met de ouders."

De politicus kreeg veel kritiek, maar begrijpt daar niets van. "Het is geen tekort aan empathie. De suggestie wordt gewekt dat ik die mensen schrik aanjaag. Dat zij de zaal uitlopen omdat er niet voldoende rekening wordt gehouden met de waardigheid die hun zaak omringt."

Blindemannen

Hiddema zegt dat hij alleen wilde wijzen op het falen van justitie in de eerdere zaken van P. "Met deze kwestie ben ik helemaal niet uit geweest op confrontatie, totaal niet. Ik kwam met argumenten die er echt toe doen. Die onthullen dat een stel blindemannen in de inrichtingen en bij justitie degenen zijn geweest die Michael P. op straat hebben gezet. Dat was mijn missie."

Als P. niet zonder onderzocht te zijn op straat was gezet, was er waarschijnlijk niets met Anne Faber gebeurd, benadrukt Hiddema.

Hij zegt dat hij nooit de bedoeling heeft gehad om nabestaanden tekort te doen. "Verre van dat. De enige die is opgekomen voor de slachtoffers, ben ik. Degene die Michael P. op straat hebben gezet, die hebben geen seconde nagedacht bij de slachtoffers." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaande vermoorde Joost: optreden Hiddema in Kamer 'walgelijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore