Kans op besmetting

Tomatenkwekers houden deuren gesloten uit angst voor virus

06 april 2019 12:04 Aangepast: 06 april 2019 14:22
Beeld © ANP

Honderden tuinders zetten vandaag en morgen de deuren van hun kassen open voor het publiek, maar tomatenkwekers zitten daar niet bij. Zij maken zich zorgen over de verspreiding van een plantenvirus en doen daarom niet mee aan de 42ste editie van Kom in de Kas.

Groenten-, bloemen- en plantentelers laten dit weekend zien wat ze doen en hoe ze werken. In een paar regio's doen ook andere agrarische bedrijven mee, en toeleveranciers. De laatste jaren komen er steeds zo'n 200.000 mensen af op het gratis evenement.

Kans op besmetting

"Het klopt dat tomatenkwekers niet meedoen", bevestigt de organisatie. "Dat besluit is vier of vijf weken geleden genomen. Het is voor het eerst dat een hele groentesoort niet meedoet. We zijn bang voor een virus en als je dan allemaal bezoekers in de kas toelaat, is er kans dat gewassen besmet raken. Dat willen we voorkomen."

"Bij Kom in de kas heb je als teler geen controle op wie er binnen komen, omdat mensen van bedrijf naar bedrijf gaan. Dat wil je niet als er een virus is", zegt een woordvoerster. Het virus (ToBRFV) kan ertoe leiden dat planten ziek worden waardoor ze geen of onbruikbare vruchten krijgen.

De eerste Kom in de Kas was in 1977. Slechts één keer ging het niet door vanwege mond- en klauwzeer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore