Ga naar de inhoud
'Heel zorgelijk'

Meer dan 50 militairen werden het slachtoffer van hitteletsel

Archieffoto. Beeld © ANP

Het ministerie van Defensie heeft de afgelopen jaren 53 meldingen gehad van hitteletsel onder militairen. In 25 gevallen was opname in het ziekenhuis nodig.

Dat melden Zembla en De Stentor op basis van cijfers van Defensie over de periode tussen 2014 en 2018. De voorvallen met hitteletsel vonden plaats bij oefeningen in eigen land, vooral tijdens de opleiding van nieuwe militairen.

Marechaussee
Lees ook:
Marechaussee Kelvin stierf door oververhitting: defensie erkent aansprakelijkheid

In 2016 overleed de 20-jarige marechaussee-leerling Kelvin Bosman aan de gevolgen van hitteletsel. Het ministerie heeft in februari aansprakelijkheid erkend voor zijn overlijden. Hij is volgens Defensie wel het enige dodelijke slachtoffer tussen 2014 en 2018.

'Heel zorgelijk'

Vier militairen hielden er in diezelfde periode wel blijvend lichamelijk letsel aan over. In twintig gevallen was een korte ziekenhuisopname noodzakelijk.

Militaire vakbond VBM noemt de 53 incidenten heel zorgelijk. "Dit wil je als krijgsmacht niet", zegt voorzitter Jean Debie. Hij pleit ervoor om trainingen en oefeningen aan te passen aan de omstandigheden. Defensie zegt dat een nieuw expertisecentrum de kennis over hitteletsel moet gaan bundelen.