Lerarentekort

Geen docent voor Dali en Mare – dus was vandaag hun laatste schooldag

05 april 2019 21:25 Aangepast: 05 april 2019 21:26
Dali zat in groep 7 van de Rudolf Steinerschool Beeld © RTL Nieuws

Het is gewoon een stomme dag vandaag, vindt de 10-jarige Dali. Alle juffen, meesters en kinderen op zijn school moesten vanmiddag namelijk huilen. Er zijn te weinig leraren beschikbaar voor groep 7 van de Rudolf Steinerschool, dus houdt de klas van Dali na vandaag op te bestaan.

En dat betekent dat Dali vanaf volgende week naar een andere school moet. Een ander gebouw, andere vriendjes, andere leerkrachten. Het zal best even wennen zijn. "Je wilt gewoon met z'n allen bij elkaar blijven. Dan voel je je gewoon fijner", zegt hij.

Te veel gaten in het rooster

De gaten in het rooster door het lerarentekort zijn op de vrije school in Haarlem niet meer te dichten. De directeur zegt er alles aan te hebben gedaan, maar moest deze ingrijpende maatregel toch nemen: een hele klas opheffen. De leerlingen zullen verdeeld worden over andere vrije scholen in Haarlem, Hoofddorp en Hillegom.

Het is een nieuw dieptepunt in het lerarentekort, dat toch al steeds grotere gaten in het onderwijs slaat. Twee weken geleden hief de Joppenszschool in Leiden groep 8 op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Haarlemse vrije school heft groep 7 op wegens lerarentekort

"Dit is het vervelendste dat je als leerling kan overkomen", reageert minister van Onderwijs Arie Slob op het opheffen van groep 7. "We moeten alles op alles zetten om dit soort situaties te voorkomen." 

'Ik maak me enorm zorgen'

Moeder Melissa Haas hoopt dat Slob zich aan zijn woord zal houden. Haar kinderen zitten namelijk ook op de Rudolf Steinerschool. Niet in groep 7, gelukkig, maar de angst dat het haar kinderen ook zal overkomen, is er wel. "Ik maak me enorm zorgen. Allebei mijn dochters hebben al met veel wisselingen te maken gehad in verband met ziektes van de juffen. Niet alleen op deze school, maar ook op een school waar ze eerder zaten."

Mare (10), haar klas werd opgeheven. Mare (10), haar klas werd opgeheven.

Mare (10) zat ook in de klas van Dali. Ook zij moest op zoek naar een nieuwe klas en nieuwe klasgenootjes. "Het was wel een beetje emotioneel", zegt ze. "Voor de juffen en ook voor de kinderen. We kregen allemaal bloemen en een kaarsje. Onze oude juf moest ook huilen. Toen hebben we afscheid genomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore