Ga naar de inhoud
Druk op de weg

Vrede op het fietspad: zo kunnen fietsers en wielrenners dit weekend samen de zon in

Beeld © ANP XTRA

Het eerste zonnige, warme weekend sinds mensenheugenis staat voor de deur. En dus wordt het waarschijnlijk druk op de weg. Want zowel recreatieve fietsers als wielrenners willen deze kans niet aan zich voorbij laten gaan. Onderlinge irritatie ligt op de loer, maar niet voor wie zich houdt aan deze adviezen.

Misschien wel de belangrijkste tip komt van de Fietsersbond: houd een beetje rekening met elkaar. Het klinkt logisch, maar vanzelfsprekend is het niet. "Als iedereen dat doet, zijn we al een heel eind op de goede weg", zegt een woordvoerder.

Eerste levensbehoefte

Het tweede, dringende advies is gericht aan wielrenners: gebruik je fietsbel op tijd, want recreatieve fietsers bewegen misschien niet zo snel als je zou willen. En als je die nog niet hebt, monteer zo'n bel dan. "Dat is wat ons betreft wel een eerste levensbehoefte op het fietspad."

En die ontbreekt nog weleens op een racefiets. "Heel af en toe horen we nog weleens dat wielrenners zo licht mogelijk willen zijn, zo min mogelijk weerstand willen ervaren. Voor hen is het een principekwestie, maar je hoeft de Tour de France niet te winnen. Zo'n bel is essentieel voor de veiligheid."

En dan voor recreatieve fietsers:

"Ga aan de kant als dat kan en doe dat een beetje snel. Wacht niet te lang" adviseert de bond aan recreatieve fietsers. "Zij mogen zich er best van bewust zijn dat er ook wielrenners op het fietspad zijn."

Wielersportbond NTFU heeft een gedragscode opgesteld voor wielrenners. De regels liggen voor de hand, maar kennelijk zijn er fietsers die de regels aan hun laars lappen. 

"Of je nou in een groep rijdt, alleen of met z'n tweetjes, het allerbelangrijkste is om rekening te houden met elkaar", zegt een woordvoerster van  NTFU. Ze adviseert wielrenners om niet zondagmiddag over smalle fietspaden te rijden. "Maar doe het 's ochtends vroeg of kies bredere wegen."

Gedragscode racefietsers

  • Hou je aan de verkeersregels,
  • Hou zichtbaar rekening met anderen,
  • Gebruik een fietsbel,
  • Geef op tijd richting aan,
  • Ben en blijf altijd beleefd,
  • Gebruik het aangegeven fietspad,
  • Passeer een ander op gepaste snelheid,
  • Volg aanwijzingen van regelaars en politie op,
  • Gooi afval in een afvalbak.

Bron: NTFU

"Het is wel heel makkelijk om met het beschuldigende vingertje naar wielrenners te wijzen, maar asociaal gedrag gebeurt andersom ook", zegt de NTFU. "Er zijn ook wandelaars, automobilisten en elektrische fietsers die zich misdragen. Wielrenners worden van alles beschuldigd, maar het wordt ook steeds drukker op de weg. En daardoor gaat het ook eerder mis als het mooi weer wordt."

Drukte is niet voor niets

En het is niet voor niets zo druk, zegt de NTFU. "Fietsen is een fantastische manier om gezond te blijven. En je kunt het tot heel late leeftijd blijven doen. Het is bovendien gemakkelijk om samen te doen en daarom is het denk ik ook zo populair."

De Fietsersbond sluit zich daar goeddeels bij aan. "We willen allemaal genieten van hetzelfde mooie weer en daarbij gebruikmaken van hetzelfde fietspad", zegt een woordvoerder van de Fietsersbond. "Als iedereen elkaar zou respecteren, is dat al een heel ding op zich. Uiteindelijk moeten we er toch samen uitkomen."

Dit is een artikel van