Ga naar de inhoud
Mars vanaf Malieveld

Shell als eerste gedagvaard om klimaatdoelen

De raffinaderij van Shell in Pernis. Beeld © ANP

Milieudefensie gaat vanmiddag samen met tal van mede-aanklagers een dagvaarding over klimaateisen afleveren bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Ze stellen het bedrijf aansprakelijk voor het aanrichten van klimaatschade op aarde.

Het is volgens Milieudefensie wereldwijd voor het eerst dat van een bedrijf geëist wordt dat het zich houdt aan de klimaatdoelen. De milieuclub wil van de rechter weten of Shell verantwoordelijk kan worden gehouden voor de opwarming van de aarde. 

"Wij denken dat Shell die verantwoordelijkheid wel heeft", zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. "Als wij gelijk krijgen zal de rechter oordelen dat Shell zich moet houden aan internationale klimaatafspraken, dat ze zijn emissie van broeikasgassen moet afbouwen naar 0 in 2050. En dat betekent minder investeren, en uiteindelijk niets meer investeren in olie en gas", zegt hij tegen RTL Z.

Geen schadevergoeding

De klagers gaan daarbij uit van de huidige beleidsplannen van het concern. De insteek is dat het internationale bedrijf zijn plannen en strategie aanpast zodat die in lijn komen met het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Er wordt geen schadevergoeding geëist.

Shell liet al eerder weten de klimaatafspraken te ondersteunen en wees op zijn inspanningen om de uitstoot terug te dringen. "Ook wij vinden dat nu actie nodig is tegen klimaatverandering. Daarom staan wij volledig achter het Klimaatakkoord van Parijs en de maatschappelijke noodzaak van een overgang naar een CO2-armere toekomst. We zijn vastbesloten hieraan bij te dragen door zowel onze eigen uitstoot aan te pakken als die van onze klanten helpen te verminderen", aldus Shell in een schriftelijke verklaring. 

Mars vanaf Malieveld

Inmiddels hebben onder meer ook Greenpeace Nederland, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging zich bij het initiatief aangesloten, evenals ruim 17.300 Nederlanders.

De actievoerders trekken in een mars van het Malieveld naar het Shell-gebouw in de wijk Benoordenhout. Een deurwaarder zal de dagvaarding, een ruim 200 pagina's tellend document, en meerdere dozen met bewijsmateriaal officieel overhandigen.

Shell
Lees ook:
Shell vervolgd voor mega-explosie Moerdijk en uitstoot giftige stof
OM
Lees ook:
OM werkt aan strafzaak tegen Shell voor omkoping in Nigeria