'Onaanvaardbaar'

Bezorgdheid om inreisverbod VS voor 'terreuradvocaten'

04 april 2019 18:24 Aangepast: 04 april 2019 19:39
Een net gearriveerde reiziger op luchthaven JFK in New York. Beeld © AFP

Kamerleden zijn bezorgd over de inreisverboden die de Verenigde Staten onlangs hebben ingesteld voor advocaten van terreurverdachten. Verschillende partijen willen dat minister Blok van Buitenlandse Zaken de Amerikaanse overheid om opheldering vraagt.

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik noemt het 'zorgelijk' dat de VS de toegang heeft geweigerd aan Nederlandse en Belgische advocaten die hun beroep uitoefenen. "Dit past niet in een vrije rechtsstaat. Advocaten mogen niet in hun werk worden belemmerd."

Opheldering vragen

Verschillende partijen vinden dat de VS moet stoppen met het weren van strafrechtadvocaten omdat ze terreurverdachten bijstaan. Michiel van Nispen (SP): "Dat een advocaat wegens zijn beroep de toegang tot een land geweigerd wordt, is onaanvaardbaar. De minister moet bij zijn Amerikaanse collega opheldering vragen." 

Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat minister Blok van Buitenlandse Zaken in overleg moet treden met de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Ook zij heeft Blok om opheldering gevraagd.

Eigen regels

Minister Blok zegt het van groot belang te vinden dat advocaten 'onafhankelijk hun werk kunnen doen en verdachten kunnen verdedigen'. Hij wijst erop dat elk land zijn eigen regels kan stellen voor het toelaten van mensen, maar zegt wel te hebben gevraagd om nadere informatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst voor inreisverbod VS: advocaten stoppen met verdediging terreurverdachten

De Nederlandse strafpleiter Serge Weening kreeg van de VS onlangs geen toestemming om naar Amerika te reizen. Zijn vriendin kreeg die toestemming wel. Weening vermoedt dat hij is geweigerd omdat hij geregeld verdachten van terroristische misdrijven bijstaat. 

Teruggetrokken

Collega André Seebregts maakte exact hetzelfde mee: hem werd toegang tot de VS ontzegd, zijn vrouw was wel welkom. Ook Seebregts doet vaak terrorisme-strafzaken. Belgische 'terreuradvocaten' kregen recent ook te maken met Amerikaanse inreisweigeringen.

RTL Nieuws meldde gisteren dat dat twee strafrechtadvocaten zich hebben teruggetrokken uit het grootste Nederlandse terrorismeproces van de afgelopen jaren, tegen zes verdachten uit Arnhem en Weert. Ze zijn bang voor een mogelijk inreisverbod van de VS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse 'terrorisme-advocaat' mag VS niet in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore